Първанов: Правителството не се справя с кризата

1266
Първанов: Правителството не се справя с кризата

Правителството продължава да не се справя с икономическата криза и това е причинено от избора на погрешен път. Това заяви при откриването на форум за стратегия "Европа 2020" държавният глава Георги Първанов.

Затова той смята, че е необходимо цялостно обсъждане на антикризисната политика и създаването на нова, която да постигне поставените цели. Президентът подчерта, че стратегията за развитието на страната трябва да бъде консенсусен документ, приет в Народното събрание.

Той призова да се сложи край на мандатното мислене в българската политика, защото е необходимо нацията да се обедини около обща цел. "Стратегия 2020 трябва да бъде надпартийна", смята държавният глава.


След него Лалко Дулевски - президент на Икономически и социален съвет, коментира, че България е един от малкото примери за недопускане на нестабилност на търговските банки и останалите финансови институции. Това предимство обаче не е достойно оценено на европейско ниво, според него, и страната ни не е получила стимули за поддържането на тази стабилност.

Той смята, че Стратегия 2020 трябва да се формулира на два етапа: първи етап до 2012-2013 г., който да се характеризира с възстановяване и растеж; втори етап 2014-2020 г. - на иновативен и динамичен растеж. По думите му ключово предимство е, че страната ни се характеризира с ниско равнище на държавен дълг и ниски данъци.

Лалко Дулевски направи преглед на демографското състояние на България: страната, както дискутираше 20 години как застарява населението й, стана страната, в която съотношението между пенсионери и работещи е от 2 до 3 пъти по-голямо от останалите страни-членки на ЕС. Наблюдава се много тревожна тенденция у нас, а именно нарастващата като снежна топка численост на хората без квалификация. Формира се тенденция на деквалификация в страната, заяви Дулевски.

Зам.-министърът на икономиката Евгени Ангелов, който се включи в дискусията от страна на кабинета, открои като проблем, че 41% от работещите у нас са ангажирани в сектори с евтина работна ръка.

"Ние сме най-бедната държава в Европейския съюз. Растем, но с твърде бавни темпове настигаме средното европейско ниво, каза той. „Ние сме изключително зависими от секторите, свързани с евтината работна ръка. Същевременно те имат много ниска производителност", отбеляза зам.-министърът.

По материали на БГНЕС и Фокус

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg