Първанов: Темповете на енергийния дебат в ЕС са неудовлетворителни

354
Първанов: Темповете на енергийния дебат в ЕС са неудовлетворителни

Оценявам като неудовлетворителни темповете на дебата за общата енергийна политика на Европейския съюз (ЕС). Това заяви президентът Георги Първанов на съвместната си пресконференция с президента на Кипър Димитрис Христофиас

Българският държавен глава акцентира върху виждането си, че засега дебатът в ЕС се води предимно по посока "какво не трябва да става", а не какво трябва да се направи. "Дебатът за общата енергийна политика предполага конкретни мерки в намирането на нови източници и доставки на енергия", отбеляза Георги Първанов.

Той подчерта, че "България дава повече гаранции за енергийната сигурност на Европа с договорите, които е подписала в началото на годината".

По време на посещението на вече бившия президент на Русия и настоящ министър-председател Владимир Путин в България на 18 януари тази година беше подписан пакет от споразумения в различни сфери. В областта на енергийните доставки България и Русия подписаха договор за проектиране, доставка и изграждане на АЕЦ „Белене“, споразумение за сътрудничество при създаването на газопровод за транзит на природен газ през територията на България (Южен поток), договор за международна проектна кампания за изграждане на нефтопровода Бургас-Александруполис.

Димитрис Христофиас изтъкна, че страната му се стреми да осигури алтернативни източници на енергия чрез използване на слънчевата сила. Христофиас благодари за последователната политика на България по отношение на конфликта между кипърските гърци и кипърските турци.

От своя страна, българският държавен глава приветства провеждащите се преговори между двете враждуващи от 30 години страни в Кипър и изрази надежда, че "ЕС ще е все по-активен фактор в намирането на решение, което всички искаме". На въпрос за позицията на България по отношение на европейската интеграция на Турция Георги Първанов подчерта: "Подкрепяме европейската перспектива на Турция. Както сега, така и в бъдеще всяка страна кандидатка ще бъде оценявана в зависимост от конкретните й постижения".

Сн. Георги Първанов, президент на България (БГНЕС Фото)

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg