Първанов: Трън не е изненада, парите за социални разходи "изтичат"

382
Първанов: Трън не е изненада, парите за социални разходи

Всичко, което стана в Трън, не е изненада. За него знаем от медиите и от докладите на Агенцията за закрила на детето. Това каза президентът Георги Първанов по повод вчерашния трагичен инцидент в дома за деца в Трън.

Първанов акцентира върху това, че има много отговорни върху цялата йерархия и те трябва да бъдат посочени, като вината им трябва да има и последствия, информира БГНЕС. Президентът отбеляза, че извършената досега децентрализация в социалната сфера не може да бъде оценена като успешна. Имаме един кмет, който въпреки предписанията на Държавната агенция отказва да закрие дома, може би воден от някакви местни интереси, но виждаме резултата от това, коментира Първанов.

Има информация за бивш възпитател, който вече е кметски наместник, и за бивша ръководителка на дома, която също е на някаква отговорна работа в полицията и въпреки данните, въпреки всичко, което се е знаело за убиеца, той не е задържан, допълни Първанов.

Той отново акцентира върху необходимостта не просто от подобряване на материално-битовите условия в домовете за отглеждане на деца, а за промяна на отношението към децата. Ако това не стане, проблемите ще ги имаме, каза държавният глава. Необходимо е да се смени и подходът към назначаване на кадрите в социалните домове, смята той.

Президентът отбеляза и това, че парите за социални разходи "очевидно изтичат и някой някъде трябва да провери как се изразходват тези средства, защото очевидно не стигат до онези, за които са предназначени". Не съм сигурен, че парите за социални разходи се увеличават достатъчно, например от излишъка няма достатъчно средства за социалните домове, заяви още Първанов.

Снимка: БГНЕС фото

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg