Първанов възмутен от "дребнотемието" в политическия живот

322
Първанов възмутен от

При представянето на третия икономически доклад и стратегия за ускорено икономическо развитие президентът Георги Първанов изпреварващо заяви, че няма намерения да създава партия.

Аз самият имам по-високи цели от партийното строителство, подчерта президентът и изрази неудовлетворение от дребнотемието в политическия живот, който по думите му се свежда до вътрешно-партийни разпри.

Един от начините за реабилитация на политиката е да започне да произвежда управленски идеи, категоричен е Първанов.

Той посочи, че при изготвянето на докладите и стратегията е използван най-широк академичен потенциал и изрази надежда президентството да не е бялата лястовица в това отношение, а все повече институции да базират политиките си на научната експертиза.

За представените документи Първанов поясни, че това са доклади за, а не на президента.
Те са разработени от научни екипи по поръчка на президентската институция.

Скъсваме с практиката да се обосновават пуснати от горе постановки.
Така Първанов поясни факта, че някои от тезите в доклада и стратегията се разминават с неговите виждания и вижданият на екипа му.

Крайно време е да скъсаме с мандатното мислене, заяви за пореден път държавният глава, който отново посочи, че има дефицит на идеи.

Липсват завладяващи цели, националната кауза се размива в измислени, често фалшиви дебати, посочи президентът.

В българското общество се е натрупала умора от реактивната политика - политиката на парче, разминаваща се с мнението на хората, политика, която е хранителна среда за редица формации, основаващи действията си на отрицанието, каза още Първанов.

Той апелира за активна дискусия за измеренията на икономиката на знанието в български условия, за енергийната ефективност и цялостната енергийна политика, както и за постижимостта на целите, заложени в големите инфраструктурни проекти.

Със самото представяне на доклада и стратегията стартира дискусия наречена условно „Български дебат".

В нея се очаква да вземат участие и премиерът, и външният министър Ивайло Калфин, както и присъстващите в залата представители на академичната общност, кметове, представители на бизнеса.

Докладът акцентира върху социалната проблематика и предизвикателствата от членството на страната в ЕС.

Разработката не само анализира предизвикателствата в социалната сфера, но и търси отговори на някои от въпросите как да се реформира социалната система.

Само конкурентоспособната икономика може да е социална, подчерта Първанов.

Стратегията акцентира на проблемите в икономическото развитие на страната, диспропорциите, демографската перспектива, иновациите, насоките за бъдещо развитие на икономиката на знанието и ускоряването на развитието на икономиката.

Необходимо е да се дефинират неизползваните източници за икономически растеж, изтъкна преди започването на дискусията президентът Първанов.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg