Първанов: Закъсняхме с мерките срещу кризата

769
Първанов: Закъсняхме с мерките срещу кризата

„И институциите, и икономическата ни наука, подцениха, не реагираха навреме на задаващата се кризисна буря. Но и тук не правят изключение от световните процеси, защото това може да се каже за нашите партньори от Запад", каза президентът Георги Първанов във встъпителното си слово преди представянето на доклада „Световната финансово-икономическа криза и България".

Той подчерта, че става въпрос "за", а не "на" президента.

„Дали ще се възприеме нещо от този доклад на въоръжение, образно казано, в президентската институция решавам аз. Дали правителството ще хареса някои идеи е тяхна работа. Но мисля, че като програма минимум целта е постигната - да се предизвика дискусия, която да очертае и различията, да обоснове тези различия, но и в същото време, надявам се, да подскаже и възможните допирни точки, за да подпомогне консолидацията на българската позиция по кризата. Това става в дискусия, това не може да стане с административен акт", каза той. -

Ясно е, че процесите у нас се развиват като резултат от световната криза. Това, което не ми достига обаче като един редови читател, е анализът за това как тя се развива в българските условия, за българската специфика. Спецификата по отделните сектори, анализът за това как се отразява на отделните региони в страната, защото този анализ може би ще ни позволи да отговори на въпроса дали сме стигнали дъното на кризата, каква е реалната ситуация и оттам нататък коя би била вярната прогноза. Може и да има основания след девет месеца да обявим края на кризата. Надявам се основанието да не е само биологично, да имаме сериозни критерии, измерими критерии."

Той се спря и на проблема с балансирания бюджет, като зададе реторично въпроса: Когато даваме подкрепа на идеята за балансиран бюджет, до колко това е антикризисна мярка? Каква ще е социалната цена на балансирания бюджет за образованието и здравеопазването? „Моето впечатление е, че при западните партньори на този етап от преодоляването на кризата, акцентът сега е поставен на социалните въпроси", заяви той.

„Подкрепям и ще подкрепям непопулярните мерки на всяко правителство, стига тези мерки да са оправдани и да е ясно - какво, защо и как. Докладът и дискусиите днес не са стремеж към алтернатива, а към изграждане на консолидирана позиция. Не ни достигат анализи как кризата се развива у нас.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg