Първата електронна система за училищно хранене у нас вече работи

1285
Първата електронна система за училищно хранене у нас вече работи

© Pixabay/Mastercard

Първата в България електронна система за училищно хранене беше въведена в общинското 119 СУ „Академик Михаил Арнаудов“ – София, благодарение на ноу-хау и инвестиция на Mastercard.

Първоначално, от предимствата на дигиталната платформа, която позволява зареждане на електронни купони за столово хранене, ще се възползват родителите на ученици от първи до четвърти клас в столичното училище.

Платформата е съвременна алтернатива на остарялата система, базирана на хартиени купони, и може да бъде внедрена от всички общински училища в страната, които имат нужда от опростяване на процеса по осигуряване на училищно хранене чрез дигитализация.

Иновативното решение предоставя на родителите множество възможности, сред които да подбират хранения, включени в дневното детско меню, да проследяват използвана ли е заявената порция, да проверяват информация за всички алергени, съдържащи се в продуктите, както и да заплащат със своите банкови карти.

Учениците пък ще получат заредени електронни карти, които ще използват вместо досегашните хартиени купони, за да получат училищния обяд.

„Внедряването на дигиталната платформа е естествен резултат от нашия ангажимент да предлагаме удобни, достъпни и модерни решения на родителите на нашите ученици – с тази иновация ще им спестим часове, изгубени всяка седмица в чакане на опашката в училищната столова, за да осигурят нещо толкова основно и важно, като храненето на децата им. Наред с приноса към ефективността в управлението на времето и ангажиментите на родителите, платформата помага и за повишаването на сигурността в училището, тъй като ще се намали достъпа на външни хора в сградата“, казва Диян Стаматов, директор на 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов“.

„В Mastercard използваме технологиите и ресурсите, за да подобряваме средата на глобално ниво и в местните общности. Проектът, който реализирахме съвместно със 119 СУ в София, показва на практика как едно успешно публично-частно партньорство може да създаде иновация, която има позитивно влияние не само за потребителите, но и за цялото общество“, казва Ваня Манова, мениджър на Mastercard за България и Македония, допълвайки, че през последните години българите усилено търсят и очакват внедряването на иновации в образователната система.

Възползвайки се от предимствата на дигиталния проект, българските родители имат възможност, без да инвестират допълнително време и средства, да допринесат както за подобряването на училищната среда за българските деца, така и за осигуряването на достъп до образование за деца от общества в риск.

За всеки закупен през онлайн платформата на 119 СУ с карта Mastercard обяд, компанията ще дарява средства за закупуване на системи за пречистване на питейна вода, достъпни по всяко време на учебния ден за всички възпитаници на средното училище в столицата, както и за фонда на Световната продоволствена програма (WFP) към ООН за осигуряването на един училищен обяд за дете в Руанда.

Инициативата е част от глобалния дългосрочен ангажимент на Mastercard за осигуряване на по-добро бъдеще на децата по света чрез осигуряване на училищни хранения и по-добра среда за милиони ученици.

Според изследване, проведено от WFP и подкрепено от експерти на Mastercard, съществува директна връзка между хранителните училищни ястия и академичните постижения и продуктивността на по-късен етап от живота. Анализ за разходите и ползите пък доказва, че инвестицията от 1 долар в училищно хранене води до икономическа възвръщаемост от 3 до 10 долара.

Осигуряването на училищно хранене позволява на децата в редица рискови общности да останат в училище и да учат, за да станат по-продуктивни, когато пораснат, и по този начин да допринесат за развитието на по-добра среда в семействата, обществото и икономиката.

Електронната система за училищно хранене в 119 СУ е вторият пионерски проект в България, свързан с дигитализация в образованието, който се реализира с участието на Mastercard в последните седмици. В средата на ноември бе представена и първата електронна студентска книжка с разплащателни функции, която вече е на разположение на студентите от първи курс в УНСС.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Трансформация на тютюневата индустрия. Как го прави БАТ?

Вижте какво заяви Крис Проктър - главен научен директор на Бритиш...