Първата централа от руслов тип в България е вече факт

1524
Първата централа от руслов тип в България е вече факт

Утре (8 май) официално ще бъде открита първата централа от руслов тип в България и на Балканския полуостров, информираха от община Своге, Petrovilla България и ВЕЦ Своге ООД за Profit.bg.

МВЕЦ „Лакатник” е първата завършена централа от проекта „Каскада Среден Искър”, предвиждащ изграждането на девет малки ВЕЦ с обща мощност от 25.7 MW по поречието на река Искър, на около 40 км северно от град София.

Деветте централи от руслов тип са изключително екологични, защото водата не се отклонява и няма засушаване на площи. Такива централи досега не са изграждани в България.

Проектът е резултат от публично-частното партньорство между Petrolvilla Group, Италия и община Своге. Общата стойност на проекта „Каскада Среден Искър” ще бъде около 73 млн. евро Целта на проекта е да генерира Единици Редуцирани Емисии (“ЕРЕ”), редуциращи 329.472 тона еквивалент на CO2 за периода от 2008 г. до 2012 г. (включително).

Изграждането на каскада от девет руслови ВЕЦ по поречието на река Искър е първият по рода си мащабен проект, съобразен с дългосрочната енергийна политика на България и Европейския съюз за рационално използване на възобновяеми енергийни източници и намаляване на емисиите от парникови газове.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg