Първата вълна на борсови консолидации ще е с регионалните борси в ЕС

756
Първата вълна на борсови консолидации ще е с регионалните борси в ЕС

Глобални играчи в сферата на капиталовите пазари има, но не е ясно кой от тях ще поеме ролята на глобален оператор, заяви по-рано днес Юрген Рьотих, изп.-директор на Deutsche Boerse, на двудневния семинар “Бъдещето на капиталовите пазари в Югоизточна Европа”.

Преди обедната дискусия ключовите думи на срещата бяха локален, регионален и глобален капиталов пазар.

Рьотих прогнозира, че в средносрочен план вниманието на международните играчи ще привлекат регионалните фондови борси от ЕС. Причината за поглъщанията е синергията, за която е необходимо техническо време, за да отчете ефективността си.

Поради тази причина не е изключено гладът за нови придобивания да се поуталожи след време, смята още той.

Развитието на технологиите и хармонизирането на европейското законодателство създават адекватна среда за борсови обединения, смята Людвик Соболевски, изп.-директор на Варшавската фондова борса.

Според него ангажиментът на международните играчи не се изчерпва единствено в закупуване на нови капиталови оператори, но и означава ангажимент към създаване на адекватна среда за привличане на инвеститори, компании, както и наличието на алтернативни сегменти, атрактивни за бизнеса като цяло, смята още Соболевски.

От 15 борси от Централна и Източна Европа при едва четири от тях мажоритарни акционери са чужди собственици.

Това са пазарите в прибалтийските републики Литва, Латвия, Естония (част от OMX), както и Унгарската фондова борса. В Будапеща основни акционери с над 10% участие са Wiener Boerse AG (12.5%), UniCredit Bank Hungary Zrt. (25%) и Osterreichishe Kontrollbank AG (12.5%).

При други четири от борсите процент от капитала е държавна собственост. Най-голям е делът в Полша, където правителството контролира 99%.

На второ място е борсата в Словакия със 74% държавен дял, последвана от Българска фондова борса, където МФ държи 44%. На последно място, с 21% държавен дял, е Загребската борса.

Борсите в Босна и Херцеговина, Чехия, Македония, Черна гора, Румъния, Словения и Сърбия са собственост на местните инвестиционни общности, сочи статистиката на Елана.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg