Първи сме по джамии в Европа

1296
Първи сме по джамии в Европа

България е на първо място в Европа по най-много джамии на глава от населението - 1200, с което се нарежда до арабските страни. Това сочи проучване на Евростат.

А над три хиляди ученици в основното училище всяка година изучават ислям в държавните и общински училища.

570 хиляди наши сънародници се самоопределят като мюсюлмани. От 13 години учебните програми у нас включват изучаването по желание на ислям, припомня bTV.

По официални данни на главното мюфтийство миналата година 3372 ученика са изучавали предмета религия - ислям в основното училище като задължителна или свободно избираема подготовка.

Според данни на учителския синдикат, учениците, избрали предмета миналата година, са 6 пъти повече. Официални данни в Министерството на образованието няма. Ще бъдат събрани след две седмици.

„Областите, където са съсредоточени, са Пазарджик, Смолян, Благоевградска. За едно училище в Момчилград бяха хвърлени пет милиона долара. Висшият ислямски институт трябваше да получи акредитация, но въпреки всичко с двама трима преподаватели от Анкарския университет, децата получават тези дипломи, които удостоверяват, че можеш да станеш имам или ходжа”, обяснява Емил Велинов.

Висшият ислямски институт все още няма акредитация за преподаване, защото не отговаря на условията. Обучение по ислям се провежда и под формата на курсове в ислямски школи като тези в Сърница и Устина.

Школите бяха проверявани още пред 2005 г. от депутати от Комисията по правата на човека за това действат ли правомерно, като не са регистрирани като учебни заведения, а са подчинени само на главното мюфтийство.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg