Първите 60 виетнамски шивачи пристигат у нас през май

630
Първите 60 виетнамски шивачи пристигат у нас през май

Първите 60 виетнамски работници, които ще попълнят липсващите кадри в българската текстилна и шивашка индустрия, се очаква да пристигнат през май. Това каза пред журналисти председателят на Българската асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил Валерия Жекова, цитирана от БТА. Тя участва в кръгла маса на тема "Бизнес възможности в текстилната промишленост и производството на облекла в страните от ЦЕИ".

През първата половина на миналата година с 2.5 на сто е намалял броят на заетите в текстилната и в шивашката индустрия, посочи Жекова. В сектора работят около 160 000 души.

Средната заплата в бранша се е увеличила за същия период с 17 на сто - до 265.5 лева. Това обаче не е реалната заплата заради практиката работниците да се осигуряват върху по-ниски суми, каза Жекова. Според данни на асоциацията реалната заплата в сектора достига до 450 лева, а в добре работещите предприятия - до 800-900 лева.

Ръстът на заплатите е заради 20-процентния ръст на производителността на труда. Става дума обаче не толкова за увеличаване на ефективността, а за ръст на брутната принадена стойност, създавана от един работник, и за увеличаването на
обемите на износа на добри цени, което сумарно формира ръста на производителността в страната, обясни Жекова.

През първата половина на 2007 г. един работник е създавал принадена стойност в размер на 3930 лева.

По неокончателни данни износът на български текстил и облекло за миналата година е в размер на 1.8 милиарда евро. 88.6 на сто е за ЕС.

Прогнозите за тази година са, че България ще запази експортния си потенциал. Може би ще има известно намаляване в количествата, но ще има увеличаване в стойностно изражение, каза Жекова.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg