Първите грантови схеми по "Развитие на конкурентоспособността" стартират във Варна

360
Във Варна стартира представянето на първите грантови схеми на Оперативната програма "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика 2007-2013 година". Информационният ден е организиран от министерството на икономиката и енергетиката.

Представените грантови схеми са за технологичната модернизация на предприятията, въвеждане на международно признати стандарти и за стартиращи иновативни предприятия. Бюджетът на първата схема за модернизацията на предприятията е 48 895 750 лева.

Минималният размер на индивидуалната безвъзмездна помощ е 50 000 лева, а максималният - 2 милиона лева. Основните параметри на схемата са насочени към насърчаване на модернизацията на технологичнотооборудване в предприятията.

За схемата за покриване на международно признати стандарти бюджетът е 9 779 150 лева, като минималният размер на индивидуалната безвъзмездна помощ е 10 000 лева, а максималният - 100 000 лева. Експертите от министерството обясниха, че схемата е насочена към насърчаване на въвеждане на системи за управление на качеството и международно признати стандарти в българските предприятия.

Бюджетът за подкрепа на стартиращи иновативни предприятия е 7 823 320 лева. Минималният размер на индивидуалната помощ е 40 000 лева, а максималният - 391 166 лева или 200 000 евро. Минималното задължително съфинансиране от страна на бенефициента е в размер на 10 процента от общата сума на проекта.

Крайният срок за подаване на проектни предложения по първата схема е 22 януари 2008 година. За втората схема този срок е 15 януари следващата година, а за третата грантова схема няма определен краен срок.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg