ПАСЕ: България трябва да се поздрави с тези избори

746
ПАСЕ: България трябва да се поздрави с тези избори

С много бързи темпове българските власти се постараха да гарантират една справедлива и истинска избирателна система, но трябва да се замислим за работата на ЦИК. Необходимо е тя да бъде постоянен, независим и непартийно обременен орган.

Това каза на пресконференция Браян Бинли от Обединеното кралство, който оглавява мисията на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), наблюдаваща президентските избори у нас.

Бинли уточни, че това не е окончателният доклад. Той ще бъде представен на ПАСЕ за одобрение.

Има непрекъснат напредък в усилията на България да създаде една идеална изборна система. Избирателната система е работа, която продължава непрекъснато. България пое щафетата в този устремен бяг към съвършената система със създаването на Изборния кодекс, който въведе правила в условията за провеждането на изборите.

Скоростта, с която трябваше да бъде приложен избирателният закон, създаде трудности по отношение на организацията и оперативната работа сама по себе си. Ние бяхме силно впечатлени от посветеността и отдадеността на хората, които работят в избирателните секции, обясни Бинли.

Той смята, че вчера е имало абсолютен порядък и спокойствие. „Българската нация трябва да заслужи поздравления за това, което видяхме вчера в избирателните секции", заяви Бинли.

Срещнахме се с много хора вчера. Сериозно притеснение беше установено - съществува нужда от драстично подобряване на това - как изборите присъстват в медиите. Трябва да се осъществи замисълът на новия кодекс - да има равнопоставеност в състезанието между отделните кандидати - една балансирана възможност те да присъстват в медиите. Нужен е баланс между статиите - коментарни и авторски рубрики в пресата и онези материали, които имат място в медиите, които са платени и които съдържат платена информация, касаеща изборите. Необходимо е ЦИК да увеличи прозрачността на своите действия и съставът й да бъде такъв, че да бъде гарантирано общественото доверие в действията й, отбеляза Бинли.

Делегацията на ПАСЕ представи информация от наблюденията си на президентските избори. Парламентаристите са у нас по покана на председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

Източник: Фокус

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg