Паси: Край на разговора за предпазна клауза

501
Паси: Край на разговора за предпазна клауза

С този доклад слагаме край на разговора за предпазна клауза, каза бившият министър по европейските въпроси Гергана Паси. Тя каза това по време на специална пресконференция, организирана в МНвР по време на пряка връзка с Брюксел, докато се представяше доклада на ЕК за България "Правосъдие и вътрешен ред".

Механизмът за проверка на съдебната система в доклада на Европейската комисия констатира, че не се предвижда отмятането на всеки показател един по един, а ги разглежда като нещо общо - интегрална система от критерии. Това ще ни доведат до изграждането и функционирането на стабилна съдебна система, посочи Гергана Паси. Този механизъм на мониторинг ще се прилага до тогава, докато е необходимо, заяви тя. Не е фиксиран край на неговото действие, коментира Гергана Паси.

Гергана Паси отбеляза, че догодина в следващия доклад този механизъм може да бъде прекратен. Според нея предпазна клауза е актуална до третата година от членството на страната. ЕК не вижда основания за такава клауза, заяви тя.


Паси отбеляза, че е оценен променения модел, включително на комуникация с Европейската комисия, воденето на по-честен диалог. Тя заяви, че в доклада се дава положителна оценка на създаването на съвместни екипи за борба със злоупотребите с еврофондове, даден е добър старт на борбата с корупцията, значително е подобрена работата на Комисията „Кушлев", въпреки рестриктивната рамка, в която тя е била принудена да действа, подчерта Паси. Положителна е оценена работата на ВСС и инспектората.

Докладът съдържа серия от критики, които са обосновани, коментира тя. На първо място тя отбеляза отсъствието на политическа воля за промяна в Наказателно - процесуалния кодекс.

Източник: БГНЕС

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg