Патентните декларации вече се подават в общините

318
Патентните декларации вече се подават в общините

Всички териториални дирекции (ТД) на Националната агенция за приходите (НАП) са получили декларациите за патентна дейност за общините в териториалния си обхват. Съгласно споразумение с Националното сдружение на общините в Република България, представителите на местните власти ще получат патентните си декларации от съответната териториална дирекция, съобщиха от НАП.

През 2008 г. патентните декларации се подават в общината, в която се намира обектът, в който се извършва патентна дейност, а не както беше досега в ТД на НАП по постоянен адрес. Когато патентната дейност не се извършва от постоянно място или няма обект, декларациите се подават в общината, където е постоянният адрес на физическото лице, включително на едноличния търговец.

От тази година патентният данък се администрира от общините, а размерът му се определя от общинските съвети. Данъкът варира в законово определените граници в различни размери за една и съща дейност в отделните населени места или зони на територията на общините. Данъкът също вече се внася като приход на общината.

Крайният срок за подаване на декларациите за патентна дейност е 30 април 2008 г., като в този срок трябва да бъдат платени първата и втората вноска от данъка. На предплатилите за цялата година в същия срок се прави 5% отстъпка.

Глобите при неподаване или подаване след срока на данъчна декларация са до 500 лв., а за деклариране на неверни данни или обстоятелства, водещи до намаляване на данъка или освобождаване от него, санкцията е до 1000 лв.

Допълнителна информация за декларирането и плащането на патентния данък може да се получи в общинската администрация.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg