Пътуваме с до 30 кг ръчен багаж във влаковете от 30 април

692
Пътуваме с до 30 кг ръчен багаж във влаковете от 30 април

От 30 април "Български държавни железници" ЕАД въвеждат нова технология за регистриране и контрол на превоза на личния багаж на пътниците в спалните и кушет-вагони, съобщават от пресцентъра на дружеството, цитирани от БТА.

Всеки пътник, пътуващ в спален или кушет-вагон може да превози със себе си ръчен багаж с максимално тегло до 30 кг., който се състои от не повече от три отделни единици (напр. два куфара и една чанта). Клиентите не заплащат допълнителна такса за превоза на такъв ръчен багаж. За пътниците, желаещи да превозят със себе си багаж с тегло над 30 кг. и брой над допустимите три единици, "Български държавни железници" ЕАД въвеждат услугата "превоз на багажна пратка".

Тази услуга ще се предлага в гарите София, Русе, Варна, Бургас, Пловдив, Търговище, Шумен, Добрич, Пазарджик и Генерал Тошево и ще се извършва само в нощните влакове, в чиито състави са включени фургон-вагони.

Нощни композиции, с включени в съставите си фургон-вагони, се движат между София и Варна (през Горна Оряховица и през Карлово), София и Кардам (през Добрич), София и Русе (през Горна Оряховица), София и Бургас (през Пловдив) и между Пловдив и Варна.

Цената за превоз на багажна пратка е регламентирана за отделна единица багаж, независимо от нейното тегло и размер, както и от разстоянието на пътуване: - багажна пратка, състояща се от една или две отделни единици, се таксува по 2.00 лв. за всяка отделна единица;- багажна пратка, състояща се от три или четири отделни единици се таксува по 1.50 лв. за всяка отделна единица;- багажна пратка, състояща се от пет или повече отделни единици се таксува по 2.00 лв. за всяка отделна единица.

Пътникът предава багажната пратка в магазията на съответната начална гара преди своето пътуване, но не по-късно от един час преди заминаването на влака. Клиентът попълва товарителница, в която обявява стойността и съдържанието на багажната пратка. Служителите в багажната магазия поставят самозалепващ се стикер с индивидуален номер върху всяка отделна единица от багажната пратка.

БДЖ въвеждат и талон за таксуване на превоза на багажните пратки чрез компютърната система за таксуване на багажни и колетни пратки. БДЖ носят отговорност в случай на пълна или частична липса или повреда на багажната пратка от момента на приемането до момента на предаването й на пътника. В случай, че багажната пратка бъде изгубена по време на превоза, железопътният превозвач ще обезщети клиента в съответствие с обявената от самия пътник стойност на багажната пратка.

При констатиране на частична липса от съдържанието на пратката, клиентът ще бъде обезщетен със сума, която е пропорционална на липсващата част от багажната пратка. От БДЖ припомнят на своите клиенти, че във влаковете е абсолютно забранено пренасянето на избухливи, запалителни, самозапалителни, отровни, разяждащи, зловонни, радиоактивни и други подобни предмети и вещества.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg