Пътят Перник-Брезник готов до началото на декември

622
Пътят Перник-Брезник готов до началото на декември

До началото на декември ще завърши рехабилитацията на пътя Перник-Брезник. Отсечката е част от Лот 14 от обектите от първи етап на Оперативна програма "Регионално развитие" 2007 - 2013, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие.

Пътят II-63 Перник-Брезник е част от международен път II-63 Перник-границата със Сърбия, който освен че улеснява превоза на международни товари, поема движещия се поток туристи към България. За първи път се прави цялостна рехабилитация на 12.1 километровия участък, водещ до една от най-оживените общини в региона - Брезник.

Първата копка на отсечката беше на 20 септември 2010 година. Към момента са направени отводнителни канали на половината от трасето. Старият път имаше само частично изградени канавки. Започнало е и полагането на два пласта асфалт в района на село Мещица. Заради неочаквания снеговалеж преди две седмици и непредвидени дейности, строителите изостанаха с няколко дни от графика. Сега работят и през почивните дни и наваксват с ремонта.

Полагането на асфалта се забави от появилите се пропадания на пътя, където се наложи да се правят допълнителни локални поправки и да се възстановява геодезическата мрежа, обясни инж. Валентин Петков, представител на фирмата-изпълнител Сдружение "Пътища - Запад 2010". Строителите са поискали част от парите, предвидени за обходни пътища да бъдат похарчени за възстановяване на улиците в Мещица. Поради липса на заобиколни маршрути, тежките машини преминават по улиците на селото. Тъй като улиците не са изчислени за такова натоварване, са настъпили повреди в настилката.

Рехабилитацията на Лот 14 включва и ремонт на втора важна отсечка - 5 километров участък от пътя, който свързва с. Овчарци с предпочитания за балнеолечение курорт - Сапарева баня. Пътят се отличава и с интензивно движение на български и чужди туристи към планинското курортно селище Паничище. Към момента е направено почистване на растителност от банкетите и изкоп на банкети. Извършва се разваляне и повдигане на съществуващите бордюри, насипване на първи пласт на пътните банкети със скална маса.

Изградени са три водостока. Изграждат се нови облицовани окопи. Извършва се полагане на бетонови бордюри. Започнат е ремонт на моста. Асфалтови работи се осъществяват по целия обект.

Приключването на строителния процес ще бъде съобразено със договорения срок. След като завърши рехабилитацията и на двете отсечки, ГД "Информирани за европейските пътища" ще замени временните табели, обозначаващи обновените участъци, с постоянни - по европейски образец. Новите билбордове ще съдържат информация за стойността на проекта и приноса на ОПРР 2007-2013г. и Европейския фонд за регионално развитие за осъществяването му.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg