Павлас: В ЧЕЗ остават нула процента от увеличението на цената на електроенергията

465
Павлас: В ЧЕЗ остават нула процента от увеличението на цената на електроенергията

В дружеството ЧЕЗ остават нула процента от увеличението на цената на електроенергията. Това заяви по време на енергиен форум във Варна регионалният мениджър на ЧЕЗ за България Любош Павлас по повод предстоящата промяна на цените на електроенергия, която ДКЕВР трябва да одобри, цитиран от БТА.

Нашето предложение за увеличение на цените беше основано на планираните инвестиции, очаквания обем за електроразпределение, както и инфлацията, е казал Павлас. Той е добавил, че дружеството е готово да инвестира 90 млн. лв. всяка година за следващите 5 години, или общо около 350-400 млн. лв., но с предложението на ДКЕВР тази стратегия трябва да се промени.

Има много инвестиции, които законът ни задължава да направим, а регулаторът намалява средствата ни за това, е казал представителят на компанията. Ситуацията е нова за нас и след окончателното решение на регулатора трябва да преразгледаме плановете си, да променим стратегията си и може би да променим приоритетите си, е допълнил Павлас.

Той е коментирал и ситуацията с ТЕЦ-Варна, която е 100% собственост на "ЧЕЗ Груп". Павлас е заявил, че централата е била готова и все още е готова да изпълни квотите
за вътрешния пазар, но това, което не иска, е да натрупва загуби.

Никой производител не иска да работи на загуба, затова върнахме договора на НЕК и отговорихме, че ще изпълним тези квоти, но искаме цената, която ни дават, да покрива разходите, които имаме, е казал Павлас. НЕК, от своя страна, отговори, че това е въпрос от компетенцията на ДКЕВР, е допълнил той. Павлас е уточнил, че това е причината за неподписания договор с електрическата компания. Той е допълнил, че от последните
няколко седмици има промени в регулаторната база и това принуждава ТЕЦ-Варна да изпълни квотите и без наличието на договор с НЕК, въпреки че ще има загуби.

По повод публикациите в пресата, че са постъпили много жалби за завишени сметки на електроенергия в Западна България, Любош Павлас е коментирал, че през месец май са постъпили около 30 жалби в дружеството и едва половината от тях са били основателни.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg