Пчеларите в страната ще бъдат стимулирани с над 7 млн. лв. за следващите 3 г.

406
Пчеларите в страната ще бъдат стимулирани с над 7 млн. лв. за следващите 3 г.

В момента в България работи тригодишна програма по пчеларство, съобщи в Бургас председателят на Националния браншови пчеларски съюз Ганчо Ганев, цитиран от eurofunds.bg.

Програмата е разработена съвместно с Националната браншова организация и Министерството на земеделието и храните, а в момента се правят корекции за следващия тригодишен период, съобщи Ганев.

Програмата ще бъде отворена отново на 16 октомври.

„Това е програма само за пчеларството и от нея се възползва всяка една европейска страна. Програмата се изготвя на базата на секторен разрез на пчеларството в съответната страна и оттам се разработват мерките и финансовият план. Миналата година, когато трябваше да се одобрява българската програма по пчеларство, тя не е връщана от Европейската комисия за разлика от други страни“, каза още той.

Мерките за финансиране по програмата са шест. На първо място за закупуване на препарати за борба с болестта вароатоза по пчелите, за обновяване на кошерите, закупуване на пчелни семейства, подпомагане на лабораторните изследвания на меда, подпомагане на сдруженията на пчелари, за обучение и разработване на научни проекти, които имат приложение в пчеларството.

По тези мерки са кандидатствали малко над 60% от пчеларите.

На 31 август ще стане ясно и какъв е процентът на одобрените заявки за заплащане по тази програма. ”Смятам, че ще бъдем малко по-добре, отколкото другите страни членки на ЕС, поне така сочат първоначалните данни. Това, което другите страни членки са усвоявали в първите години на програмите, когато са ги представяли, са между 25-30%. Така е в Полша и в Чехия. Смятам, че ние няма да надскочим себе си, но по моя информация ще ги минем тези проценти”, каза Ганчо Ганев.

Общо по тези шест мерки за цялата програма за нейния тригодишен период на действие се дават 7.34 млн. лв., от които половината се отпускат от Европейския съюз.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg