Пеканов: Отлагането на влизането в еврозоната носи сериозни щети

1113
Пеканов: Отлагането на влизането в еврозоната носи сериозни щети

© gov.bg

Отлагането на влизането в еврозоната носи сериозни щети и икономически загуби на България. Страната ни губи по 300-400 млн. лева на година заради това, че не е в еврозоната. 
 
Това каза в предаването „Защо, господин министър“ на бТВ служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов. 
 
„Отказваме се от това да ни се повиши кредитният рейтинг, съответно да падне лихвата по държавния дълг, което би спестило колко плаща бюджетът за държавния дълг", каза Пеканов. Той посочи, че когато Хърватия е влязла в еврозоната, кредитният ѝ рейтинг е бил повишен с една или с две стъпки. "Това намали с 1 % лихвите по държавния дълг и доведе до спестявания. За България това биха били спестявания, с оглед на взиманите държавни дългове, от около 200-250 милиона лева на година“, обясни Пеканов. 
 
 
Пеканов посочи още, че заради отлагането на приемането на еврото лихвите за бизнеса също не намаляват, което води до загуби от 50-60 млн. лева. 
 
Служебният вицепремиер по управление на европейските средства се обърна към българите в чужбина: "Някои от тях са част от подписката на „Възраждане“ против еврото, но те трябва да разберат, че те работят, трудят се, получават доходи в евро, магазините им, бизнесът им получава доходи в евро. Те изпращат някаква част от тях към България, които се превалутират. При всяко превалутиране на 1 евро се губи 1-2 стотинки.“ Според Пеканов тези загуби се равняват на 50 млн. лева. 
 
„Това са загуби, които ние си причиняваме сами с нежеланието и с бездействието ни по-бързо да влезем в еврозоната“, заяви Атанас Пеканов.
 
„Презумпцията, че ние по някакъв начин не сме направили достатъчно, аз не бих я приел. Аз съм застанал с името си зад тази кауза и подкрепям влизането на България в еврозоната“, каза той и добави, че има политически формации, които използват неверни аргументи срещу еврото, като част от предизборната си кампания. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg