Песимизъм се прокрадна в промишлеността ни през май

971
Песимизъм се прокрадна в промишлеността ни през май

Общият показател на бизнес климата през май 2011 г. запазва нивото си от предходния месец, като анкетата отчита влошаване на стопанската конюнктура единствено в промишлеността, съобщават от НСИ.

Промишленост. Съставният показател „бизнес климат в промишлеността" през май намалява с 2.4 пункта в сравнение с предходния месец. По-резервирани са оценките на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията, като същевременно има и известна отрицателна корекция в очакванията за следващите шест месеца.

Анкетата отчита още намаление на осигуреността на производството с поръчки от чужбина през май, което е съпроводено с намалени очаквания за дейността на предприятията през следващите три месеца.

Основните проблеми за развитието на бизнеса в отрасъла продължават да бъдат несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене, като отрицателното въздействие на несигурната икономическа среда е над обичайното за този фактор с 18.7 пункта.

Нагласите на промишлените предприемачи относно продажните цени в бранша се обръщат отново в посока на увеличение през следващите три месеца.

Строителство. През май 2011 г. съставният показател „бизнес климат в строителството" се повишава с 3.7 пункта, което се дължи на по-благоприятните оценки на строителните предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията. Бизнес анкетата отчита подобрение и по отношение на строителната активност (свиването на дейността се забавя). Очакванията за следващите три месеца остават оптимистични, макар и по-резервирани в сравнение с април. Според мениджърите има известно подобрение в осигуреността на производството с поръчки.

Несигурната икономическа среда и финансовите затруднения продължават да са основни проблеми за отрасъла, като през последния месец се забелязва намаление на отрицателното им влияние. Същевременно анкетата отчита увеличение на негативното влияние на фактора недостатъчно търсене.

По отношение на цените в сектора през следващите три месеца не се очаква увеличение.

Търговия на дребно. През май съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно" запазва равнището си от април. Според търговците на дребно обемът на продажбите продължава да намалява през последните месеци. В прогнозите си за следващите три месеца обаче както за продажбите, така и за поръчките към доставчиците има повишен оптимизъм.

Несигурната икономическа среда е основният фактор, затрудняващ дейността на предприятията в сектора, като през май се наблюдава увеличение на негативното му влияние (с 8.7 пункта) в сравнение с предходния месец.

Преобладаващите очаквания на мениджърите относно продажните цени в търговията на дребно са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите" през май остава на нивото от предходния месец. По мнение на стопанските ръководители през последните три месеца заетите в сектора са се увеличили, а и прогнозите за персонала за следващите три месеца са в същата посока. Същевременно и очакванията за търсенето на услуги през следващите месеци са по-оптимистични.

Най-сериозният фактор, затрудняващ дейността на предприятията, продължава да е несигурната икономическа среда, следван от конкуренцията в бранша, чието негативно влияние слабо намалява в сравнение с предходния месец.

По отношение на продажните цени в сектора на услугите има известни очаквания за тяхното увеличение през следващите три месеца.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg