Песимизмът на потребителите у нас расте

583
Песимизмът на потребителите у нас расте

Редовното наблюдение на потребителите, проведено от Националния статистически институт (НСИ) през април 2009 г., отчита повишен песимизъм в техните мнения и нагласи, като показателят "доверие на потребителите" се понижава със 7.6 пункта в сравнение с януари.

Оценките относно настъпилите промени във финансовото състояние на домакинствата през последните дванадесет месеца, а също и очакванията за следващите дванадесет месеца, са по-неблагоприятни, като намалението на балансовите показатели спрямо януарското наблюдение е съответно 7.1 и 5.0 пункта. Влошаване се отчита и при оценките за настоящото развитие на икономическата ситуация в страната и прогнозите за следващите дванадесет месеца.

Потребителите продължават да очакват повишаване на безработицата през следващите дванадесет месеца, като тази тенденция се наблюдава от октомври 2008 година. През април балансовата стойност на показателя има по-висока стойност (плюс 15.9 пункта) в сравнение с три месеца по-рано.


Последната анкета на НСИ отчита спрямо януари и по-неблагоприятна обща оценка на настоящата ситуация да се правят спестяванията. Нагласата на потребителите да спестяват през следващите дванадесет месеца e също по-негативна. Понижение се регистрира и в стойностите на балансовите показатели за очакванията на потребителите относно "разходите за подобрения в дома", и "покупка на кола" през следващите дванадесет месеца.

Изключение при общото влошаване на мненията на потребителите има единствено относно инфлацията. През април 2009 г. те дават по-благоприятни оценки за движението на потребителските цени през последните 12 месеца. В сравнение с три месеца назад намалява и песимизмът в очакванията им за инфлацията през следващите 12 месеца.

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg