Пестим близо 240 млн. лв. с изпълнението на плана по енергийна ефективност 2008-2010 г.

334
Правителството прие първия национален план за действие по енергийна ефективност 2008-2010 г. С него се прилага Директива 2006/32/ЕО на Европейския парламент и на Съвета, свързани с ефективността при крайното потребление на енергия и осъществяване на енергийни услуги.

Целта е да се стимулира рентабилно повишаване на ефективността при крайното потребление на енергия и да се създадат условия за развитието и насърчаването на пазара на енергийни услуги.

Очаква се изпълнението на програмата да доведе до спестяването на около 240 млн. лв., а икономията на горива и енергия ще бъде 2 430 GWh. Емисиите парникови газове ще бъдат намалени с около 523 тона въглероден двуокис.

Предвижда се от 2008 г. до 2016 г. националното индикативно ниво на енергийните спестявания да достигне 9% от осредненото крайно потребление на енергия за периода 2001-2005 г.

В плана са предложени редица мерки за повишаване на енергийната ефективност при крайните потребители. В битовия сектор това са дейности, свързани с по-ефективно използване на топлинната енергия чрез изолиране и обновяване на жилищния фонд и с насърчаване използването на битови електроуреди и осветителни тела с висок клас на енергийна ефективност. В публичния и обществен сектор се предвиждат мерки за енергийно спестяване въз основа на проведени енергийни обследвания в съответствие със Закона за енергийната ефективност. В сектора транспорт мерките са за спестяване на течните горива.

Повишаването на ефективността при крайното потребление на енергия ще намали зависимостта от внос на енергоносители, ще доведе до намаляване на емисиите от въглероден диоксид и други парникови газове. По-високата ефективност ще спомогне за предотвратяване на изменението на климата и ще стимулира иновациите и конкурентоспособността в по-енергийноефективни технологии.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg