Пет компании подадоха оферти в търга за стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене"

488
Пет компании подадоха оферти в търга за стратегически инвеститор за АЕЦ

Пет компании са подали първоначални оферти в търга за стратегически инвеститор по проекта за АЕЦ "Белене", съобщиха от "Националната електрическа компания" ЕАД. Компаниите, представили първоначални оферти, са "Electrabel", CEZ, E.ON, ENEL и RWE.

Всички компании, подали заявления за интерес, са били разделени в две групи. В първа група са компаниите имащи желание да придобият директно или чрез участие в консорциум до 49 процента от акциите на бъдещото съвместно дружество за изграждане и експлоатация на АЕЦ "Белене", заедно с НЕК ЕАД. Това са CEZ, EDF, E.ON, "Electrabel", ENEL, RWE.

Във втората група са компаниите, имащи желание да придобият директно или чрез участие в консорциум акции в бъдещото съвместно дружество за изграждане и експлоатация на АЕЦ "Белене" заедно с НЕК ЕАД равни или по-малки от 25 на сто от капитала. Това са "Endesa", EGL, "Кумерио Мед" АД и ATEL.

На компаниите от първата група, наречена шорт-листа "А", е била изпратена покана да подпишат Споразумение за конфиденциалност (Confidentiality Agreement), след което им е бил предоставен Информационният меморандум за проекта за изграждане на АЕЦ "Белене".

На тези компании е била дадена възможност да извършат правен и технико-икономически анализ на проекта до днес и да представят първоначални оферти, които да послужат като база за преговори с НЕК ЕАД.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg