Пет общини ще получават 30% от концесионното възнаграждение от находищата на тяхна територия

1317
Пет общини ще получават 30% от концесионното възнаграждение от находищата на тяхна територия

Общините Роман, Котел, Симитли, Тетевен и Благоевград ще получават 30 на сто от концесионното възнаграждение при добива на строителни материали от находищата, които се намират на тяхна територия. Министерският съвет реши на концесия да бъдат
дадени 5 кариери за добив на варовици, пясъци и чакъл, съобщи правителствената информационна служба.

В тях през следващите години ще бъдат инвестирани над 3.5 млн. лв.

Концесионер за 35 г. на находището за варовици "Кунино" ще бъде "Бивар" АД, гр. Мездра. Дружеството ще инвестира в добива и преработката на суровината близо 2.9 млн. лв. Очакваният средногодишен добив е 60 000 куб. м фракции. Кариерата е в землището на с. Кунино, община Роман. Площта й е 183.2 дка.

За 25 г. на "Берко-90-Берковски с-ие" СД, гр. Сливен, ще бъде предоставено находището за варовици "Лахъма",община Котел. То е 63 777 кв. м. През следващите години концесионерът ще вложи в него над 342 000 лв. Средногодишната производителност ще бъде 52 200 куб. м строителни материали.

25 г. е срокът на концесията за находище "Галата", община Тетевен. Площта му е 70 000 кв.м. Дружеството "Седимент приват" ще инвестира в добива на варовици 198 000 лв. Прогнозираният среден годишен добив е 760 куб. м.

На концесия за 20 години ще бъде предоставено находището за пясъци и чакъл "Черничево". То е в землището на с. Крупник, община Благоевград. Площта му е 98 320 кв. м. За концесионер е определен "Оникс" ООД, гр. Благоевград. Минималната инвестиционна програма на дружеството е 56 400 лв., а очакваният средногодишен добив на инертни материали е 72 535 т.

10 г. е срокът на концесионния договор за находище "Полето-север", което е край с. Бучино, община Благоевград. Площта му е 125 580 кв. м. Концесионерът "Агромах" ЕООД, гр. Благоевград, ще инвестира в него най-малко 33 700 лв.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg