Пет стратегии, залегнали в Националния план за биоземеделие представи Нихат Кабил

772
Пет стратегии, залегнали в Националния план за биоземеделие представи Нихат Кабил

5 стратегически цели са залегнали в приетия Национален план за развитие на биологичното земеделие в България през периода 2007 - 2013 година.

Министърът на земеделието и горите Нихат Кабил поясни, че тези цели са свързани с развитието на пазара за биологични продукти, управляване по биологичен начин на 8% от земеделската земя към 2013 година, която трябва да бъде сертифицирана, създаване през тази година на ефективна нормативна рамка за развиване на биологичното земеделие.

В програмата е предвидено също развитие на ориентирани към практиката научни изследвания - обучение и консултантска дейност в областта на биологичното земеделие, както и установяване на ефективна система за контрол и сертификация.

Биологичното земеделие представлява цялостна система за управление на производство, която насърчава и укрепване устойчивостта на агроекоземеделието включително и биоразнообразието, биологичните цикли и почвената биологична дейност.

Предвидените средства за целия период до 2013 на националната програма са 164 544 000 лева, като те ще бъдат осигурени от националния бюджет и от специалната програма на ЕС за присъединяване в областта на земеделието и селските райони САПАРД.
Средства ще бъдат осигурени и от Европейския селскостопански фонд за развитие на селскостопанските райони.

Нихат Кабил уточни, че произвежданите до момента в България продукти на биологичното земеделие са ориентирани за износ, предимно в Германия, Франция и Холандия.

30 613 декара от българските земи са подходящи за биоземеделие, като насажденията са предимно с етерични масла, зърнени култури и зеленчуци. В момента у нас има сертифицирани над 150 производители на такъв вид култури.

По думите на Кабил това е сфера, която има бъдеще и трябва да се възползваме напълно от тази възможност.

Националният план за развитие на биологичното земеделие в България ще даде възможност на биологичното производство да заеме по-значим дял в селското производство на страната.

Същевременно се очаква в дългосрочен план програмата да допринесе за стабилизиране на доходите на земеделските стопани, които да навлезнат на нови пазари с качествени и здравословни хранителни продукти.

Този вид земеделие ще допринесе за развитието на селските райони и предотвратяване на процеса на изоставяне на земите, допълни министърът.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg