Пет жертви на наводненията в Южна България

1537
Пет жертви на наводненията в Южна България

Задействан е Националният план за защита при наводнения за областите Хасково, Смолян, Кърджали и Стара Загора. Заповедта е на премиера Бойко Борисов, съобщи БНР. В Хасково и Кърджали вече бе обявено бедствено положение.

Сформиран е Национален щаб под ръководството на вицепремиера Цветан Цветанов. Областните управители са уведомени да организират контрола на язовирите, за да се избегнат още наводнения.

МВнР уведоми с нота тази сутрин властите на Гърция и Турция, че язовир "Ивайловград" ще започне да прелива, като по-късно днес се очаква това да се случи и с водите на язовир "Студен кладенец", съобщиха от министерството. Количеството на изпусканите води след язовира е 268 куб.м/сек., се посочва в съобщението.

Бедствено остава положението в област Хасково и общините Харманли, Любимец и Свиленград. Код червен пък е обявен за областите Смолян и Кърджали, където в 11 ч. областният управител Иванка Таушанова също обяви бедствено положение.

Над 200 къщи в гълъбовското село Обручище са залети от придошлите води на река Соколица, съобщи кметът на общината Николай Тонев. Половината от селото е под вода. Екипи от областната служба за защита на населението от бедствия и на общината са изпратени да отводняват домовете на пострадалите. Заради обилните валежи и преливащи язовири по течението на река Марица, нивото на реката се е повишило с над 3 метра. В сутрешните часове водата е започнала да прелива по крайбрежните улици "Граничар" и "Крайречна" и в кв. Гебран в Свиленград. В общината действа кризисен щаб и са предприети мерки за справяне със ситуацията в града и заплашените села Генералово и Капитан Андреево.

300 метра от главния път Е-80 между село Капитан Андреево и ГКПП-то, е залят от придошлите води на река Каламица, приток на Марица, съобщиха от пресцентъра на МВР. Засега нивото на водата е около 20 см, но бързо се покачва. Затова леките автомобили, пътуващи по това направление се пренасочват към ГКПП – Лесово.

Кметът на община Ивайловград Диана Овчарова свиква Щаба за изпълнение на Общинския план за защита при бедствия и аварии във връзка със създалата се обстановка. Обилните валежи предизвикаха наводнение и свлачище, в резултат на което е затворен пътят Ивайловград – Любимец в участъка след „Сокол чешма” на 3-4 км преди село Малко градище.

В Кърджалийско пък преливат 9 микроязовира. Най-голямото количество валежи, измерено в областта за последното денонощие, е в община Кирково – 179 л/кв.м.

В община Сливен от падналия 35 л на квадратен метър дъжд от снощи до обедните часове днес и от снеготопенето има сигнали за наводнени имоти и земеделски земи в селата Бинкос, Крушаре, Гавраилово и Малко Чочовен.

Нивото на Тунджа и всички по-малки реки в региона е повишено значително.

С 12 см е повишено и нивото на язовир Тича край Шумен през почивните дни. Обемът на язовира в момента е 256 милиона кубически метра, а той прелива при 311 милиона куб. м. Язовирите в Славянци и Дибич също преливат. Останалите 14 язовира в Шуменско се източват, съобщи Наско Канавров от шуменския клон на Басейнова дирекция.

Започнало е контролирано изпускане на вода от язовир Йовковци, който снабдява Великотърновска област. Неговият обем от над 90 милиона кубически метра е запълнен. За да се поддържа нивото, през преливника се изпускат по 7-8 кубически метра вода в секунда. Няма опасност за населението.

Най-тежка остава ситуацията в село Бисер, което бе наводнено, след като стената на яз. "Иваново" се скъса сутринта. Според кмета 3-ма мъже са загинали, а 12 души са пострадали.

Военна техника се е включила в акцията. Двата хеликоптера прелитат над потъналото село и се опитват да спуснат спасителите, които трябва да извадят хванатите в капан във водната стихия хора. Рухнали са около 15 къщи и постройки. Десетки животни са удавени. Мобилизирани са всички линейки в областта, които до този момент са извозили около 30-40 пострадали хора. Една част са настанени в болница, други в сградата на старческия дом в района.

Потвърдена е от МВР информацията за общо пет жертви. В 13.02 в Регионалната служба 112 – Кърджали е съобщено, че в 11.40 часа е постъпила информация за двама жители на с. Иваново, които са тръгнали към Харманли и се издирват.

В 11.58 часа след скъсване на мост на главния път в дерето е открит лек автомобил, синът на издирваните е потвърдил, че автомобилът е на родителите му. В 12.42 часа от община Харманли е постъпила информация, че в колата е открита починала жена. В момента сили на МВР продължават да издирват мъжа.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg