Петър Димитров инспектира строежа на „Ей И Ес-ЗС Марица Изток І" в Гълъбово

484
Петър Димитров инспектира строежа на „Ей И Ес-ЗС Марица Изток І

Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров днес ще посети Гълъбово във връзка със приключването на важен етап от строителството на новата електроцентрала ТЕЦ „Ей И Ес-ЗС Марица Изток І", съобщиха от пресцентъра на Министерство на икономиката и енергетиката.

"Ей И Ес-3С Марица Изток І" ще разполага с два блока с мощност от по 355 Мвт. Централата ще има два кулови барабанни котли с директно прахово изгаряне на лигнитни въглища, всеки с височина от 96 м. Производителността на един котел ще е 1016.4 тона пара на час, налягане 170 бара и температура 540 градуса.

Централата ще притежава най-съвременно оборудване, отговарящо на всички европейски изисквания за безопасност и екологичност. Общата инвестиция в проекта ще надхвърли 1.2 млрд. евро и се извършва от една от най-големите енергийни компании в света - AES.

Към момента на строителната площадка работят два големи товароподемни крана – единият с капацитет 800 тона, а другият – 350 тона. Общият брой на подвижните товароподемни машини на обекта е над 23.

По изграждането на електроцентралата са ангажирани повече от 2000 човека, като през летните месеци техният брой ще се увеличи до 2500. Когато "Ей И Ес-3С Марица Изток І" заработи, в нея ще има над 250 служители.

Сред официалните гости са посланикът на САЩ в България Джон Байърли, областният управител на Стара Загора Мария Нейкова и кметът на Гълъбово Николай Тонев.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg