Петър Димитров преговаря с Азербайджан за доставки на природен газ

376
Петър Димитров преговаря с Азербайджан за доставки на природен газ

Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров заминава на посещение в Азербайджан за участие в 15-та юбилейна конференция и изложба „Каспийски нефт и газ" от 2 до 5 юни 2008 г. Същевременно с конференцията в Баку ще се проведе първо заседание на смесена работна група за сътрудничество в енергетиката.

Освен участието на министър Димитров в официалната президентска церемония при откриването на изложението и в конференцията, където ще представи изказване на тема "Енергийните потоци в Югоизточна Европа", в програмата на министъра са предвидени срещи с министъра на промишлеността и енергетиката Натиг Алиев и с министъра на икономическото развитие Гейдар Бабаев.

Основната цел на посещението е подписването на Протокол за намерения между МИЕ и Министерството на промишлеността и енергетиката на Азербайджан с клауза за започване на преговори между газовите компании на двете страни за доставка на природен газ. При посещението в България на Председателя на парламента на Азербайджан Октай Асадов бе договорено създаване на съвместна експертна работна група в областта на енергетиката, провеждане на съвместен бизнес форум в България, а също и принципна договореност за доставка на природен газ в рамките на квотата на България за газопровода "Набуко".

По време на посещението на министър Димитров в Азербайджан ще се проведе заседание на съвместната работна група, на което ще се обсъдят възможностите за сътрудничество в областта на енергетиката и икономиката, в който като основна тема на сътрудничество е изведен сектора „природен газ" и доставката на 1 млрд.м3/год. газ за България и региона.

През последната година отношенията между България и Азербайджан се развиват изключително интензивно. Проведени бяха посещения на най-високо правителствено ниво. Във връзка с договореностите по време на посещението на министър-председателя бе създадена съвместна експертна работна група в областта на енергетиката, със съпредседатели – заместник-министри от българското министерство на икономиката и енергетиката и от азербайджанското министерство на промишлеността и енергетиката. С азербайджанската страна са договорени също провеждане на съвместен бизнес форум в България, организиране на 3-тата сесия на съвместната Междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество. При посещението на президента бе постигната и принципна договореност за доставка на 1 млрд. м3 природен газ.

По време на посещение на министър Димитров в Гърция (5-7 май) бе постигнато принципно съгласие с гръцката страна за изграждане на LNG терминал и газопроводна връзка с българската газопреносна система и за доставка на природен газ от Азербайджан за България по газопровода Турция-Гърция-Италия.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg