Петър Димитров се срещна с директори на водещи американски фирми

665
Петър Димитров се срещна с директори на водещи американски фирми

Министърът на икономиката и енергетиката на България Петър Димитров, който от вчера е във Вашингтон за участие в международна конференция по възобновяеми енергийни източници, се срещна с директори на редица големи американски фирми, които са потенциални инвеститори на българския пазар, предаде БТА.

На срещата си с Петър Димитров, която се състоя в централата на компанията ITT във Вашингтон, своите инвестиционни планове представиха Лий Лаки, директор по комуникациите на ITT Defense, и Лу Долив, президент подразделението на компанията, което се занимава със системи за обезсоляване на морска вода и за пречистване на отпадни води.

ITT Defense, която е водещ доставчик за американската армия на електронни оборудвания и системи, участва със своя оферта в конкурса на Министерството на отбраната за възлагане на поръчка по проект за изграждане на комуникационни системи и оперативна съвместимост. Представителите на компанията увериха, че тяхното предложение е "ключ към оперативната съвместимост на българските въоръжени сили", отговаря на преките цели на офсетната сделка и ще доведе до включването на индиректни офсетни елементи, като изграждането на "мултииндустриален център" в партньорство с български производители и фирми.

От ITT Defense смятат, че програмата по изграждане на комуникационни системи ще създаде дългосрочен потенциал за създаване на работни места в сектора през следващите двадесет и пет години.

Подразделението на ITT, смятано за световен лидер и в областта на производството на системи за пречистване на отпадни води и обезсоляване, ще започне след един месец да строи в България пречиствателна станция в Орешак, която смята да използва като модел за по-нататъшните си проекти за изграждане на подобни съоръжения. "Бизнес моделът на ITT за България доказва, че разходите по отбрана могат да подобрят социалната среда и да повишат стандарта на страната като цяло", заявиха от компанията.

Проектите на ITT освен това ще позволят да се намали текущият търговски дефицит, да се въведат високи стандарти за опазване на околната среда и да се използва страната ни като база за експанзия в Югоизточна Европа.

Петър Димитров се срещна и с екип на Biotechnology Industry Organisation, която има интерес да посредничи при контакти между български и американски фирми за инвестиции в областта на биогоривата, водния сектор и екологията.

Министърът на икономиката и енергетиката се срещна и с представители на Westinghouse, за която той заяви, че е фирма със сериозни традиции в България в сферата на ядрената енергетика и се надява за играе важна роля и при осъществяването на бъдещи проекти в тази област.

Последната среща за днес на министъра на икономиката и енергетиката беше с вицепрезидента на Ханиуел Корпорейшън Тим Кийтинг. Компанията е сред световните лидери във високите технологии, които също вече работят на българския пазар. Разговорът е бил съсредоточен върху перспективите за сътрудничество.

Интересът на американски фирми към инвестиции в страната ни се дължи най-вече на повишеното доверие, след като България прие на своя територия американски военни бази, заяви Петър Димитров в отговор на въпрос на БТА. Друга основна причина, според него, е добрият инвестиционен климат и данъчната среда.

Снимка: Министерски съвет

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg