Петер Щрауб: Готови сме да ви подкрепяме в икономическата сфера

515
Петер Щрауб: Готови сме да ви подкрепяме в икономическата сфера

Според председателя на Ландтага на германската федерална провинция Баден-Вюртемберг Петер Щрауб политическите и деловите кръгове в Германия следят с особен интерес развитието на страната ни и са силно заинтересовани от нови форми на партньорство с България.

Това е казал Петер Щрауб на срещата си днес с председателя на Народното събрание Георги Пирински, съобщават от пресцентъра на парламента. Пирински и Щрауб са изразили мнението, че България и една от най-динамично развиващите се федерални провинции имат подчертан интерес да развиват активно сътрудничество в рамките на Европейския съюз. На срещата между двамата председатели е било споделено разбирането за необходимостта от активно междупарламентарно сътрудничеството.

Изразена е и готовност за обмяна на опит на ниво парламентарни комисии. Председателят на Ландтага е определил първата година от членството на страната ни в ЕС като успешна и обнадеждаваща. Готови сме да ви подкрепяме в икономическата област и да ви оказваме експертно съдействие за продължаването на процеса на приватизация, е заявил Петер Щрауб.

Георги Пирински е откроил динамизирането на икономическите връзки, разширените шансове за реализация на българските граждани, силата на европейската солидарност, почувствана от обществото ни по повод на освобождаването на медиците ни от Либия.

Председателят на парламента е посочил и усилията на ЕС и особено на германското председателство за благоприятното разрешаване на случая. България е стабилизиращ фактор в Югоизточна Европа и активно работи за прилагането на успешни политики за развитие на Дунавско-Черноморското сътрудничество, е заявил на срещата Георги Пирински. Той е изтъкнал също, че страната ни е сред първите, ратифицирали Договора от Лисабон.

Председателят на Народното събрание е потвърдил интереса на България да се възползва от опита на Баден-Вюртемберг в насърчаването на научните изследвания, енергийната ефективност и в прилагането на нови технологии.

Снимка: НС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg