Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" е бил включен снощи

438
Пети блок на АЕЦ

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" е бил включен снощи, съобщиха от БТА. Плановият годишен ремонт на 1000-мегаватовия пети блок на АЕЦ "Козлодуй" e завършил с 13 дни по- рано от предвидения срок. Блокът бе включен в паралел с енергийната система на страната в 21.15 часа, след извършена проверка и издадено разрешение от Агенцията за ядрено регулиране.

По време на ремонтната кампания на пети блок, започнала на 7 юни т. г., са били извършени планираните ремонтни дейности, профилактика на оборудването и презареждане на реактора със свежо ядрено гориво. Успоредно с това са били изпълнени и подмяна и модернизация на оборудване, като финансирането изцяло е осигурено със средства по Инвестиционната програма на АЕЦ.

Подобренията осигуряват съответствие на блоковете в АЕЦ "Козлодуй" със световните тенденции за постоянно повишаване на безопасността на ядрените съоръжения.

Въпреки опитите за дискредитиране на АЕЦ "Козлодуй" чрез тиражиране на неверни послания в общественото пространство през последните седмици, целият обем планирани дейности бе извършен успешно и качествено, благодарение на професионализма на
специалистите в атомната електроцентрала, се посочва в съобщението.

В резултат, за енергийната система на страната ще бъдат осигурени допълнително над 200 000 МВтч.

Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" днес работи с натоварване 100 процента, съгласно графика на Централно диспечерско управление - София.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg