Петко Сертов - новият шеф на Държавната агенция „Национална сигурност”

537
Петко Сертов - новият шеф на Държавната агенция „Национална сигурност”

Правителството определи секретаря на Съвета по сигурността към Министерския съвет Петко Сертов за председател на Държавната агенция „Национална сигурност”. Указът за назначаването му вече е подписан от Президента на Република България и ще бъде обнародван в утрешния „Държавен вестник”, съобщи министър-председателят Сергей Станишев на пресконференция след правителственото заседание.

ДАНС беше създадена със закон, приет през декември 2007 г., който влиза в сила от 1 януари 2008 г. Агенцията извършва дейност за наблюдение, разкриване, противодействие и предотвратяване на замислени, подготвяни или осъществявани посегателства срещу националната сигурност, включително в Министерството на отбраната, Българската армия и структурите на подчинение на министъра на отбраната, свързани с разузнаване в полза на чужди сили; опасност за суверенитета, териториалната цялост на държавата и единството на нацията; противоконституционна дейност; участие на лица, заемащи висши държавни длъжности, в корупция и връзки с организираната престъпност; прилагане на сила или използване на общоопасни средства с политическа цел и др.

Министър-председателят Станишев припомни, че идеята за създаването на такава агенция е от 90-те години, но едва сега тя успява да се реализира. Нейни основни задачи ще бъдат да се укрепи отслабената в годините на преход държавност в България, както и да се обединят усилията на структури, разпръснати в три ведомства, за по-ефективна борба срещу организираната престъпност и корупцията, особено по високите етажи.

Ключов фактор за успешната работа на агенцията е доброто взаимодействие с МВР, подчерта премиерът. Той очаква ръководствата на двете ведомства в много кратко време да постигнат оперативност, съвместимост и взаимодействие, защото имат една обща голяма цел – да се работи за националната сигурност в различните й измерения.

Друго условие агенцията да изпълнява обществено полезните си функции е принципът на професионализма. Премиерът се обяви против лустрацията на бившите служители на Държавна сигурност, което би означавало да се освободят половината от сегашните служители в трите структури. Не може професионалисти, признати от нашите партньори, да страдат заради един чисто политизиран подход, заяви Сергей Станишев.

Министърът на вътрешните работи подкрепи избора на Петко Сертов за ръководител на новата агенция. Той изтъкна професионалните му качества, високата му почтеност и морал, уважението и авторитета, с които се ползва в професионалните среди в МВР, МО и Финансовото разузнаване, както и признанието, което е получил от партньорите от НАТО.

Петко Сертов е завършил през 1982 г. специалността „Финанси, счетоводство и контрол на външнотърговската дейност” в УНСС в София, а през 1991-1992 г. – Академията за висши ръководни кадри на правоохранителните органи на Франция в Лион. От 1984 до 1997 г. е работил в Министерството на вътрешните работи. Бил е и в частния сектор като експерт и управител на „Деком – Център за анализи и прогнози”. Член е на асоциацията на Френската академия за висши ръководни кадри на правоохранителните органи.

Снимка: в. Българска армия

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg