Петстотин доброволци тестват тримесечното отчитане по идея на ДКЕВР

396
Петстотин доброволци тестват тримесечното отчитане по идея на ДКЕВР

Пилотен проект, който да провери предимствата и недостатъците на тримесечното отчитане започна на територията на София област. В него се включиха около 500 домакинства от село Скравена, Ботевградско. Участниците декларираха, че са съгласни в следващите два месеца да заплащат равни месечни вноски, след което да заплатят изравнителна фактура въз основа на отчетената през третия месец електрическа енергия.
Проектът цели да провери как реалното въвеждане тримесечно отчитане би се отразило позитивно на клиентите и на компанията, както и да открие евентуални недостатъци при внедряването му. Той се осъществява по препоръка на ДКЕВР и е съгласуван с комисията.

Пилотният проект стартира от днес - 13 август (понеделник), 2007г., с началото на периода за плащане на последно отчетената сметка за електроенергия. При заплащането й клиентите–участници ще получат информация за равните месечни вноски, които се очаква да платят през следващите два месеца – септември и октомври. Информацията ще включва и периодите, в които те трябва да се платят.

На третия месец – ноември - консумацията на домакинствата-участници в проекта ще бъде отчетена и те ще получат изравнителна фактура, която ще отразява отчетените данни и ще представлява сметката за изразходваната от тях електроенергия през трите месеца. От тази сметка ще бъдат извадени двете месечни вноски.

Ако се окаже, че сборът от месечните вноски е по-висок от общата сума на изравнителната сметка, разликата ще бъде върната на потребителя по двата възможни начина: или приспадната от следващото плащане или върната в брой. Това ще зависи от изрично декларираното желание на клиента.

При осъществяването на проекта ЧЕЗ ще разчита много на ангажираността и готовността на участниците да информират редовно компанията за всички възникнали въпроси, евентуални проблеми или нередности. За целта компанията откри Приемна на пилотния проект в пощенската станция на с. Скравена, който ще работи в първите няколко дни от всеки период на заплащане. На разположение на доброволците ще бъде и горещ телефон, специално пренасочен към проекта.

Със стартирането на проекта и доброволното участие на неговите жители, с. Скравена става първото селище в България, в което на практика ще се приложи отчитане на период, по-дълъг от един месец. В село Скравена живеят около 1500 домакинства, като от тях около 900 са активни потребители на електрическа енергия.

Резултатите от проекта ще бъдат обявени публично в края на месец ноември.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg