ПФ и НОИ: Споразумение има, но не съвсем

960
ПФ и НОИ: Споразумение има, но не съвсем

Вече е ясна технологията, по която ще бъдат прехвърлени средствата от личните партиди в професионалните пенсионни фондове към Националния осигурителен институт (НОИ) за пенсиониращите се от І и ІІ категория труд до 2014 г., заяви Даниела Петкова, заместник-председател на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО), член на Контролния съвет на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и гл. изп. директор на ПОК Доверие, пред БНР.

"Проведохме съответните срещи между експерти на пенсионно-осигурителните дружества и НОИ", каза Петкова. Тя добави, че що се отнася до прехвърлянето на средствата за пенсиониращите се до 2014 г., вече е уточнено всичко.

"Днес на тристранния съвет би трябвало да се разглежда проект за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване (КСО) в тази връзка, но отново имаме проблем, ... защото текстовете, които са направени като изменение на КСО от експертите на НОИ - подчертавам - които отново не работиха съвместно с пенсионно-осигурителните дружества по тези текстове и те доста късно снощи пристигнаха в готов вариант в работодателските организации.

Отново в тези текстове се прави опит от тези специалисти, вероятно с благословията на техните ръководители, включително представителите на синдикатите, на професионалните пенсионни фондове, включително от 2015 г., да бъде забранено да плащат пенсии", посочи заместник-председателят на БАДДПО.

Законовият текст отново предвижда натрупаните суми по партидите на всички осигурени лица в професионалните пенсионни фондове, които придобиват право да се пенсионират след 2015 г., да се прехвърлят в НОИ, вместо да се плащат като пенсии на самите хора.

"Искам да подчертая много силно, че в рамките на компромиса, постигнат в разговорите с министър-председателя, беше предвидено професионалните пенсионни фондове да започнат да работят във всички области на пенсионното осигуряване, включително да плащат пенсии след 2015 г.

Вчера сутринта на проведени срещи ние подчертахме още веднъж, че това е договорката и въпреки всичко този текст съществува. Днес на тристранния съвет ще разберем грешка ли е или отново целенасочени действия от страна на НОИ, което започва да прилича вече на конкуренция между държавния пенсионен фонд и частните фондове", обясни тя.

"Няма никакво съмнение вече, че пенсиите, които ние ще плащаме след 2015 г., ще бъдат по-високи от тези, които може да плаща солидарният пенсионен фонд и никой не е изненадан от това", смята тя.

"И в момента на хората, които имат натрупани суми, биха били по-високи . Но тези хора са малко. Проблемът е, че точно тези хора, техните синдикати, твърдят, че искат да имат възможността да се пенсионират 3 години по-рано", каза още тя.

Без да ни разрешат да плащаме пенсии през 2015 г. и за в бъдеще цялата тази договорка не е вече същата, каквато сме я направили, и не е валидна, категорична бе Петкова.

„Сумата, която трябва да се прехвърли е около 100 млн., като тя ще продължи да се прецизира. Направихме разчети, че няма да се налага да освобождаваме инвестиции и тези средства могат да бъдат прехвърлени от входящите парични потоци и няма да се налага освобождаване на активи", каза тя. „Готови сме на първия работен ден от 2011 г. да прехвърлим тези средства, като от НОИ казаха, че искат прехвърляне на два-три танша".

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg