Пикадили първи в Югоизточна Европа с електронни фактури

1003
Пикадили първи в Югоизточна Европа с електронни фактури

Пикадили стана първата търговска верига в Югоизточна Европа, която използва електронни фактури в търговската си дейност. Сертификатът, удостоверяващ този факт, беше връчен от Славомир Саджак, търговски директор на EDI оператора Комарч, Полша. Удостоверение за България бе връчено и от изпълнителния директор на Елтрейд, Николай Проданов.

"Ползите от въвеждането на системата EDI (Electronik Data Interchange) са както за търговската верига, така и за всички нейни доставчици.

Българското данъчно законодателство изпревари много други европейски страни с разрешаването на електронния обмен на данни, което ще допринесе за модернизацията на ритейл сектора.", коментира Николай Нешев, финансов директор на Пикадили.

"Електронните фактури несъмнено са средство, улесняващо бизнеса, което няма да срещне никакви пречки от страна на Националната агенция за приходите. Въвеждането и използването на тази съвременна услуга е от особено значение за всички сфери от икономиката.", коментира Красимир Стефанов, изпълнителен директор на НАП.

Електронните фактури са последен етап от системата за електронен обмен на данни, която се наложи в международния бизнес като модерна и ефективна.

Те създават предпоставки за стандартизиране на оборота на документи и проследимост на процеса, снижаване на времето за обработка на данни, минимална човешка намеса и съответно намаляване на евентуални грешки.

Предимствата на електронното фактуриране са както икономически, така и екологични. Автоматичното генериране на електронната фактура на база на документа за реалната доставка позволява тя да съдържа точни данни, без необходимост от проверки и корекции.

EDI фактурата не изисква нито електронен подпис, нито разпечатка на хартия, като архивирането се осъществява на електронен носител. Електронният архив е много по-достъпен и сигурен от архива на хартиени документи.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg