Пирински: България се сблъсква с проблеми по политиката на доходите си

424
Пирински: България се сблъсква с проблеми по политиката на доходите си

В последните дни България се сблъсква с редица актуални и остри проблеми по политиката на доходите и осигурителните права и затова е необходим отговорен и ангажиран процес на преговори и дискусии за най-добрите работещи решения в полза на обществото.

Това каза председателят на парламента Георги Пирински при откриването на Регионалната конференция на икономическите и социални съвети и сродни институции на страните от Югоизточна Европа и Черноморския регион в НДК.

Форумът е организиран от Икономическия и социален съвет (ИСС) и Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК).

Президентът на ЕИСК Димитрис Димитриадис изтъкна, че за поредна година българската икономика има устойчив растеж от 5-6 процента, което по думите му е много добра скорост на фона на развитието на европейската икономика.

Социалният диалог е демократично средство за постигане на консенсус при решаване на спорове, свързани със стандарта на живот, условията на труд и реализацията на хората, каза на конференцията министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова. По думите й това превръща социалния диалог в ценен елемент на демократичните общества.

Председателят на КНСБ Желязко Христов отбеляза, че правителството като цяло се отнася позитивно към работата на ИСС, но не винаги демонстрира уважително отношение към приетите становища. По думите му у нас като че ли е трудно да се излезе от омагьосания кръг, че всичко зависи от държавата.

Президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев заяви, че най-важното предизвикателство за ИСС остава възприемането от държавните институции и органи на значимостта на съвета и търсенето на съответни управленски реакции.

Председателят на ИСС Лалко Дулевски изтъкна, че за периода 2004 - юни 2007 г. съветът е приел с консенсус над 400 предложения за решаване на стратегически икономически и социални проблеми. Част от тях са намерили приложение в Управленската програма на правителството, Националната демографска стратегия, Националния план за развитие, Националната здравна стратегия, Националната програма за реформи, както и в законопроекти на парламента.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...