Пирински: Критиките от страна на ЕК трябва сериозно да бъдат разгледани от всички власти

307
Пирински: Критиките от страна на ЕК трябва сериозно да бъдат разгледани от всички власти

Критичните констатации, които се съдържат в доклада на Европейската комисия, се нуждаят от възможно най-отговорно разглеждане и най-сериозна преценка от всички власти - и от изпълнителната, и от съдебната, безспорно и от парламента.

Това каза председателят на Народното събрание Георги Пирински пред журналисти в кулоарите на парламента. Той бе помолен да коментира предварителната информация за критичните бележки в доклада за България на ЕК.

Георги Пирински смята, че има сериозно място за подобряване на работата на парламента и по-конкретно в парламентарния контрол, включително в специалното проучване на отделни болезнени въпроси.

Днес ние се сблъскваме с проблема с Търговския регистър и очевидно предстои да се приеме единствено възможното решение - за отлагане на влизането му в сила, коментира председателят на Народното събрание. Според него парламентът не трябва да спре работата си дотам, а "трябва да организира много сериозно парламентарно проучване защо се стига до тази абсурдна ситуация за втори или трети път".

По същия начин трябва да се реагира и по тези остро проблемни въпроси, които очевидно са част от констатациите в доклада, добави Пирински. Не мога от сега да взема отношение доколко са обосновани или не едни или други констатации, тъй като още не съм запознат с тях, но онова което е необходимо, е да се направи една достатъчно обективна точна преценка доколко са справедливи едни или други критики и тук парламентът има своите задължения, които са по линия на парламентарния контрол, на изслушванията, както и на собствени проучвания, стига да има капацитета да ги извърши, посочи председателят на парламента.

Трябва преди всичко да видим самия доклад и цялостната картина на това, което той съдържа, защото доколкото се разбира, там има сериозни констатации и за извършена работа и то преди всичко, свързано с работата на парламента, добави той. По думите му това са промените в конституцията, които са реален факт и дават възможност за развитие именно на тази съдебна реформа и цялата система на правосъдие и вътрешни работи, която е предмет на сериозно внимание от страна на ЕК.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg