"Пирогов" е болницата, получила най-голямо финансиране от МЗ

317

Министерството на здравеопазването винаги е водило политика на подкрепа за финансова стабилизация на Многопрофилната болница за активно лечение и спешна медицина „Пирогов".

Това се казва в разпространено до медиите изявление на министерството във връзка с протестите на здравните работници от „Пирогов".

Ръководството на МЗ не е съгласно с изнесените факти в изявленията на протестиращите медици и смята, че има манипулиране на обществеността относно позицията на МЗ.

В разпространената позиция на МЗ се посочва, че още с встъпването в своя мандат през 2005 г. новото ръководство на министерството е предприело мерки за стабилизиране на болницата, която е била натрупала големи просрочени задължения.

Относно неразплатените задълженията на здравното заведение се посочва, че в края на 2005 г. са били изплатени 11,5 млн. лв.

През 2006 г. също за покриване на просрочените задължения от предходните години на „Пирогов" е преведена субсидия от 11,2 млн. лв.

МЗ е финансирало и извършвана дейност в „Пирогов".

Осигурявани са и средства за извършване на ремонти на сградата и за закупуване на апаратура.

Обобщената информация сочи, че през последните 2 години (времето на управление на новото ръководство на МЗ) финансирането от министерството за дейност на „Пирогов" и за обновяване на материално-техническата му база е в размер на близо 50 млн. лв.

Особено внимание е обърнато на факта, че през 2006г. министерството е започнало да плаща за поставяне на индикации за спешно състояние на пациенти, които след това не са хоспитализирани.

Първоначално този нов ред за финансиране се е отнасял само за „Пирогов", а останали болници, които са получавали подобно заплащане, са били включени едва през 2007.

По този начин ясно се показва отношението на МЗ към болницата и отчитането на спецификата в нейната дейност, се казва още в съобщението.

Поради тази причина, МЗ счита за напълно неоснователни и необосновани изказванията на протестиращи медици от „Пирогов" и обвиненията им към МЗ за незаинтересованост и нерешаване на проблемите на болницата.

„Пирогов" е болницата, която е получила най-голямото по размер финансиране от МЗ в сравнение с другите болници с държавно участие, някои от които имат по-голям обем дейност от „Пирогов", се посочва още в съобщението.

Според ръководството на МЗ, подобни изявления и нападки само показват непознаване от страна на техните автори на реалната ситуация в болницата.

Това е сигнал и за неинформираност на синдикалните организации за основните й резултати по финансовите и медицинските показатели.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg