Писмото на ЕК стана пореден повод за разногласия между БФС и собствениците на аптеки

575
Писмото на ЕК стана пореден повод за разногласия между БФС и собствениците на аптеки

Асоциацията на собствениците на аптеки използва писмото на Европейската комисия, за да манипулира народните представители, медиите и общественото мнение, се казва в публикувано на електронния сайт на Българския фармацевтичен съюз (БФС) писмо.

"Изпратеното до България писмо от ЕК, във връзка с жалба на Асоциацията на собствениците на аптеки е част от нормалната процедура в комисията и представлява стандартна практика на проучване и искане на становище от заинтересованите страни", се казва в писмото. "Писмото, с което се иска тази информация, се използва от Асоциацията на собствениците на аптеки за грубо манипулиране на медиите и общественото мнение. Твърдението на председателя на АСА Николай Костов, че това писмо е първата крачка за налагането на санкции на България от страна на ЕК, е напълно невярно и цели оказване на натиск върху институциите за отмяна на етичния модел „един фармацевт-една аптека”. Европейският съд е институцията, която налага глоби и наказания, а не Европейската комисия."

Българският фармацевтичен съюз припомня, че голяма част от европейските страни прилагат принципа „един фармацевт-една аптека” и последователно и категорично го защитават пред ЕК. Срещу тях няма наложени никакви санкции. Напротив – правителствата на Германия, Франция, Австрия, Испания, Италия, Гърция, Португалия, Финландия защитават националните си решения да прилагат етичния модел на собственост на аптеките, който е в полза на пациентите и не обслужва частни корпоративни интереси.

Припомняме, че по информация на Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки, цитиран от БНР, на 5 юни Европейската комисия е изпратила официално писмо до българското правителство, в което се казва, че изискването само магистър-фармацевти да могат да откриват и притежават аптеки противоречи на договора за присъединяване на България към Европейския съюз.

Според него Комисията дава двумесечен срок за отговор на правителството. По думите му в България има недостиг на фармацевти и в малките населени места работят аптеки, в които няма магистър-фармацевти, а това противоречи на Закона за лекарствата в хуманната медицина.

Дебатът възникна във връзка с одобрените на 8 май промени в закона, с които се предлага да падне забраната само фармацевти да могат да откриват аптеки.

Промените дават право на всяко физическо или юридическо лице, регистрирано по Търговския закон или по законодателство на държава членка на ЕС или на друга държава страна по Споразумението за ЕИП, да извършва търговия на дребно с лекарствени продукти, ако е сключило трудов договор или договор за управление на аптеката с магистър по фармация, а в предвидените от закона случаи – и с помощник-фармацевт.

Законопроектът синхронизира българското с европейското законодателство и отразява настъпилите промени в европейската регулация на лекарствените продукти, посочиха тогава от Министерски съвет.


Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg