Питър Санфи: Запазете финансовата дисциплина

659
Питър Санфи: Запазете финансовата дисциплина

Догодина еврозоната ще продължи да се бори, няма да се върне към рецесия, но растежът ще е слаб и това ще се отрази на България. Това коментира в интервю за предаването „Събота 150" главният икономист на Европейската банка за възстановяване и развитие Питър Санфи.

На въпрос дали е възможен ръст на Брутния вътрешен продукт за тази година над 3%, както прогнозира българското правителство, икономистът отговори: „Преди няколко месеца бих казал, че е възможно, но сега мисля, че е малко вероятно. Трябва да подчертая, че има голяма несигурност в международен план. Затова е важно да се гледат не само конкретните цифри, но и общата картина. Икономистите никога не са били много добри в прогнозите, така че е възможно да бъдем и приятно изненадани. Макроикономическите показатели на България са доста стабилни. Нашата прогноза за растеж от 2.3% за догодина е над средната за останалите източноевропейски държави".

Питър Санфи смята, че българското правителство заслужава поздравления за някои мерки, особено за фискалната политика: „В България има дълга традиция във финансовата дисциплина. Тя бе засилена с мерките за налагане на лимит на размера на задлъжнялост и на дефицита. Те дадоха добър пример на много сегашни членове на еврозоната. За малка и отворена икономика като България, няма бързи решения, които да върнат икономическия растеж на нивата от преди кризата. Трябва да се поддържа макроикономическата стабилност, но и да се търси дългосрочен потенциал за растеж. Това означава да се премахнат пречките пред бизнеса. България има да наваксва, защото е най-бедната страна в ЕС, но виждаме голям потенциал за растеж в средносрочен и дългосрочен план".

Според Санфи мерки, като замразяване на пенсии и заплати, са много трудни за прилагане, но са необходими. За да повишиш заплатите и пенсиите, трябва да имаш силна растяща икономика, а това не зависи само от българските власти, но и от глобалните лидери и институции, които да приложат стимулиращи растежа мерки, подчерта той и добави: „Качествената инфраструктура е задължителна за дългосрочен икономически растеж, особено за малка отворена икономика като България, но трябва да почакате известно време преди да усетите промяната".

Икономистът е на мнение, че е добре страната ни да продължи по пътя на финансовата дисциплина: „Да има реализъм за възможния растеж на икономиката и това да се вземе предвид, когато се подготвя бюджетът. Също така да се продължат реформите, които са предизвикателство за всички правителства. Подобно на други държави, България трябва да подобрява инвестиционния климат и да привлича повече вътрешни и чуждестранни инвестиции".

Да припомним, че ЕБВР намали тази седмица прогнозата си за икономически растеж за страните от бившия Източен блок.

Източник: БНР

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg