Пл. Димитров: Няма нищо тревожно в намаляването на резерва

908
Пл. Димитров: Няма нищо тревожно в намаляването на резерва

Предложенията за актуализация на бюджета предполагат в края на годината фискалният резерв да е 4.5 млрд. лв. Това заяви вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров, който участва в заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

"Очакваните приходи до края на годината спрямо бюджет 2010 са около 2 млрд. лв. по-малко. Компенсираните разходи плюс недостига на приходите, правят необходимостта да се бръкне в резерва", каза още Димитров. Според него не трябва да се драматизира с намаляването на средствата в резерва, тъй като според препоръка на МВФ от преди време, за да не застраши сигурността на валутния борд, фискалният резерв трябва да е поне 3 - 3.5 млрд. лв. Почти двойно се увеличава буферът, който беше в предишния бюджет и който беше за стабилизация на фиска, обясни Иван Кокалов от КНСБ.

На днешното заседание на тристранката не са обсъждани намеренията на правителството за реформи в пенсионната система. Те ще бъдат дебатирани на заседание на НСТС на 4 юни. В следващите дни ще се коментират и допълнителни мерки, обсъждани вече в рамките на антикризисния пакет. Днес са били обсъдени измененията в закона за заетостта, по които според Пламен Димитров няма сериозни различия в мненията на трите страни, тъй като с тях се дават допълнителни стимули за пазара на труда.

Днес е обсъдена и актуализацията на бюджета, по която синдикатите имат притеснения, свързани с невъзможността на министерствата да се вместят в новите разходни рамки. Според разчети на КНСБ на много места в следващите месеци ще трябва да се намалят разходите за заплати, което ще изправи ведомствата пред невъзможността да не направят съкращения.

Източник: БГНЕС

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg