Планираме до 10 млрд. долара ръст на стокообмена с Турция

376
Планираме до 10 млрд. долара ръст на стокообмена с Турция

Над 240 бизнесмени от двете страни присъстваха на откриването на българо-турския бизнес форум в рамките на официалното посещение на турския министър-председател Реджеп Ердоган у нас.

До 10 млрд. долара ръст на стокообмена си предвиждат България и Турция, стана ясно на открития в София съвместен бизнес форум, в рамките на официалната визита на министър-председателя на Турция Реджеп Тайп Ердоган у нас.

За последните две години динамиката на политическите и икономическите отношения между България и Турция е много видима, отбеляза при откриването на форума министър-председателят Сергей Станишев, като се позова на красноречивия факт, че всяка година стокообменът между двете страни нараства с 1 млрд. долара. Той изрази убеденост, че тази положителна динамика ще се запази и в бъдеще и през следващите няколко години увеличаването на търговията ще върви със същия темп. Премиерът подчерта, че според него това е закономерно, отчитайки вътрешните реформи и икономически растеж както на България, така и на Турция.

И двете правителства осъществяват сериозни икономически реформи, каза още министър-председателят. Той припомни, че през последните години България бележи устойчив темп на икономически растеж – средно около 6% годишно, голям ръст на преките чуждестранни инвестиции, достигнали 6 млрд. и 100 млн. евро през миналата година, при това почти изцяло с инвестиции на зелено. Тази тенденция е обяснима с реформите, които се правят у нас, с членството на страната ни в ЕС, с факта, че през миналата година България беше класирана от Световната банка на първо място по данъчни реформи в света, подчерта премиерът Сергей Станишев.

Сигурен съм, че този бизнес форум ще даде още един тласък не само на общата атмосфера на добри бизнес партньорства, но и на конкретните отношения между фирми от България и Турция, отбеляза още премиерът. Той декларира, че работата на двете правителства ще се насочи към максимално подпомагане и улесняване на търговията, икономическите контакти и партньорствата между фирмите от двете страни. Защото добрата политическа атмосфера в отношенията между България и Турция трябва да има и своите конкретни измерения и да се чувства от повече хора.

Министър-председателят Сергей Станишев информира и за проведените по-рано днес двустранни разговори, протекли, по думите му, много конструктивно. Сигурен съм, че те ще дадат нов тласък на отношенията между правителствата на двете страни, които добре осъзнават своята отговорност, каза той.

Като много продуктивна и интензивна оцени срещата си с българския премиер и турският му колега Реджеп Тайп Ердоган. Той благодари на България за постоянната подкрепа, оказвана за членството на Турция в ЕС и изрази надеждата си, че страната му и занапред ще може да разчита на тази подкрепа. В обръщението си към участниците във форума той отбеляза, че търговският стокообмен между България и Турция за 2007 г. е 4 млрд. и изрази увереност, че през следващите години има възможности той да се увеличи до 10 млрд. долара. Затова се предприемат и редица решителни стъпки, заяви Ердоган.

Турският министър-председател също отчете сериозното икономическо развитие и в двете страни и представи добрите икономически условия в южната ни съседка.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg