Планираме създаване на център за изчезнали деца по американски модел

735
Планираме създаване на център за изчезнали деца по американски модел

България е пионер в подготовката си за справяне с престъпните действия срещу деца и затова в страната ви има по-малко престъпления от този характер в сравнение с държавите от региона. Това мнение сподели с министъра на вътрешните работи Румен Петков президентът на американския Център за изчезнали и експлоатирани деца Ърни Алън. Като изключително ефективна беше определена работата на звеното в ГДБОП срещу сайтовете с детска порнография, информират от МВР.

Румен Петков и Ърни Алън обсъдиха създаването и в България на структура, подобна на Центъра, която да координира борбата с трафика и насилието срещу деца. Според министър Петков такава институция ще бъде много полезна за издирване на изчезнали деца, както и в борбата за предотвратяване на различните форми на престъпна дейност с тях. Вътрешният министър се запозна с техниките, прилагани от американския център, за натрупване на информация и нейното използване в преследването и откриването на извършителите.

Центърът за изчезнали и експлоатирани деца е създаден през 1984 г. Негов основател е Джон Уолш, чийто 6-годишен син е бил отвлечен от търговски обект през 1981 г. Центърът е неправителствена организация с мандат от Конгреса на САЩ за извършване на дейности за борба с насилието и експлоатацията на деца. Негови специалисти обучаваха миналата година български експерти.

По-рано през деня министър Петков имаше срещи и в Държавния департамент на САЩ. На тях беше обсъдена ролята на България в борбата срещу разпространението и наркотици и партньорството в противодействието на тероризма. Положителна оценка е получило решението за затваряне на безмитните търговски обекти по сухопътната ни граница, създаването на ДАНС и отсъствието на огнища на етническо напрежение в страната ни. Обсъдена е възможността за техническа подкрепа за органите, отговарящи за борбата с наркотрафика.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg