Планират изграждането на рибарско пристанище в Созопол

410
Рибарското дружество в Созопол ще кандидатства за финансиране от фондове на Европейския съюз за изграждането на модерно рибарско пристанище в града, съобщи председателят на Управителния съвет на дружеството Панайот Рейзи.

Проектът предвижда изграждане на комплекс "Марина Созопол" със съвременно оборудване за ремонт и поддръжка на рибарските съдове, съоръжение за зареждането им с гориво, нов хелинг за пускане на рибарските лодки в морето и други инфраструктурни и комуникационни съоръжения.

По предложение на Рейзи Управителният съвет на Рибарско дружество-Созопол избра на свое заседание днес работна група за проучване на всички възможности и условия за получаване на европейско финансиране. Над 200 са членовете на местното сдружение.

Според Панайот Рейзи, въпреки нарасналите изисквания, черноморският риболов у нас има добра перспектива и възможности за развитие в рамките на Европейския съюз. В момента България произвежда най-евтината черноморска риба на европейския пазар.

По груби изчисления на рибарите, близо 90 процента от черноморския улов заема цацата, останалите 10 на сто - попчета, сафрид, лефер, меджит, барбун, калкан и др.

Около 250 лева на тон върви цената на едро на цацата. Попчетата се изкупуват от рибарите по 2.50 лева килограма. Според членовете на сдружението пазарната цена на черноморската риба се оскъпява предимно от прекупвачи.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg