Плащаме общо 263 хил. евро по четири дела срещу България

441
Плащаме общо 263 хил. евро по четири дела срещу България

Правителството ще изпълни решенията на Европейския съд по правата на човека по четири дела срещу България, съобщиха от правителствената информационна служба.

По делото „Желязков и други срещу България” ЕСПЧ единодушно прие, че българската държава е нарушила правото на справедлив процес и на ефективно вътрешноправно средство за защита. Присъденото обезщетение е общо 7500 евро за неимуществени вреди и 700 евро за разходи и разноски по делото.

Нарушено право на справедлив процес в разумен срок е причина за осъдителното решение по делото „Михалков срещу България”. Присъденото обезщетение е 4000 евро.

Решението по делото „Тодорова и други срещу България” е свързано с определяне на размера на обезщетенията, които трябва да бъдат изплатени от българската държава за имоти, отнети от собствениците им поради реституция, без те да са компенсирани за това. Миналата година ЕСПЧ реши, че не е осигурен справедлив баланс между обществения интерес и правото на собственост на четирима жалбоподатели, но отложи решението относно обезщетението за вреди. Със сегашното решение са присъдени сумите по исканията – общо 218 000 евро за имуществени вреди, 9000 евро за неимуществени вреди и 338 евро за разходи и разноски по делото.

По делото „Д. Г. и други срещу България” беше отсъдено нарушено право на зачитане на личния и семейния живот, на ефективно вътрешноправно средство за защита и на процедурните гаранции по отношение на експулсирането на чужденци. Присъденото обезщетение е общо 22 000 евро за неимуществени вреди и 1500 евро за разходи и разноски по делото.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Concepto - подходящата врата за всеки стил на обзавеждане у дома

Дървените интериорни врати Hörmann залагат на висококачествени...