Плащане от държавата - само след проверка за публични задължения

1788
Плащане от държавата - само след проверка за публични задължения

Нова информационна система дава възможност на министерства, агенции, общини и други ведомства да извършат проверка за задължения на техни контрагенти към НАП и Агенция „Митници“.

С помощта на софтуера, плащанията по договори на бенефициенти следва да бъдат извършвани само след потвърждение от двете приходни агенции, че получателите на плащанията нямат публични задължения. В случаите, когато те имат такива, служителите на НАП и митниците налагат обезпечителни мерки.

В края на 2014 г., с Решение на Министерски съвет, бе въведен механизъм, чрез който разплащането от министерства, общини и други ведомства на бюджетна издръжка към техни контрагенти става след задължителна проверка дали последните имат неплатени публични вземания като данъци, осигурителни вноски или задължения към агенция „Митници“.

За последната година и половина по този начин са събрани близо 300 млн. забавени плащания към бюджета. С последните промени, приети от правителството, бе намален и прагът, над който задължително се извършва проверка за задължения – от 100 000 на 30 000 лв.

„Прилагането на този модел се оказа много успешно. В момента приходната администрация на Великобритания проучва опита на България в тази сфера“, каза директорът на дирекция „Събиране“ в НАП Боряна Жилова, чийто екип е основата на разработването на софтуерната система.

 Жилова сподели, че на международна среща, организирана от  Вътрешноевропейската организация на данъчните администрации (ЙОТА) през април, мярката е оценена като иновативна и към нея е проявен интерес от експерти на приходната администрация на Обединеното кралство.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg