Плащания за 22.15 млрд. лв. наредени през Target2 за юни

773
Плащания за 22.15 млрд. лв. наредени през Target2 за юни

Наредените плащания през системата на Българска народна банка (БНБ) Target2 са на стойност 22.15 млрд. лв. през юни, показват данни на централната банка.

Среднодневно през миналия месец през системата са минавали 297 плащания за над 1 млрд. лв, показва още месечната статистика. Среднодневните плащания надхвърлят 1 млрд. лв. За първи път от въвеждането на системата.

Системата набира скорост и плащанията през нея се увеличават с всеки изминал месец. Припомняме, че системата Target2 стартира на 1 февруари.

През май през новоизградената система са минали плащания за 18.12 млрд. лева, а плащанията през април, март и февруари бяха на стойност 4.94, 5.01 млрд. лв и 1.29 млрд. лева, респективно.

Присъединяването към TARGET2 улеснява процеса на конвергенция с европейските платежни системи и пазар в изпълнение на стратегията на БНБ в областта на платежните системи, насочена към намаляване на системния риск и създаване на условия за интегриране с платежната система на еврозоната.

Системата предлага съвременни механизми за следене и управление на ликвидността в евро, ефективност на разходите и високо ниво на услугите, което оптимизира платежния процес и повишава бързината и сигурността при извършване на преводи в евро за клиентите на банките.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg