Плащанията, извършени през интернет, с 60% ръст за една година

549
Плащанията, извършени през интернет, с 60% ръст за една година

У нас се наблюдава тенденция на бързо увеличаващи се обеми на плащанията в интернет. През 2007 г. онлайн са заплатени услуги и стоки за общо над 85.6 млн. лв., което е ръст от близо 60%, в сравнение с предходната година. В същото време намалява относителният дял на тегленията от банкомат. Това съобщава Кохариг Паносян, ръководител на отдел “Картов бизнес" в MKB Unionbank.

В момента на всеки 100 лв., преминали през картите у нас, близо 21 лв. е услуга, различна от теглене на пари в брой, което е положителна тенденция. По данни на Visa, плащанията през ПОС в България са се увеличили със 125%.

Близо 9 млрд. лв. е сумата на всички транзакции през БОРИКА за 2007 г., допълва Паносян.

Броят на международните кредитни карти Visa Classic, издадени от MKB Unionbank, се е увеличил с 274% за една година, съобщават още от банката.

През 2007 г. банката постави като основен акцент в картовия си бизнес издаването на международни карти. В резултат на това през годината международните дебитни карти Visa Electron са се увеличили с над 26 пъти. MKB Unionbank отбеляза и значителен ръст в продажбите на кредитна карта Visa Gold.

Броят на инсталираните от банката ПОС терминали през 2007 г. е нараснал със 138% при 26% средно за пазара. Мрежата от банкомати на MKB Unionbank е почти удвоена, в сравнение с края на 2006 г.

Като част от германската банкова група Байерн ЛБ, MKB Unionbank е представител на немската финансова система. Тя е и единствената кредитна институция в България, в която Европейската банка за възстановяване и развитие притежава акционерно участие (6%). Частните акционери, основатели на MKB Unionbank, имат 34%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg