Плащанията на здравни осигуровки приравнени към данъчните?

649
Плащанията на здравни осигуровки приравнени към данъчните?

Министърът на здравеопазването д-р Божидар Нанев, който e на посещение в Силистренско, заяви на продължила до късно снощи среща със здравни специалисти и местни ръководители от системата на здравеопазването, че здравноосигурителните плащания трябва да бъдат приравнени към данъчните, предаде БТА.

"За мен основната цел на промените в Закона за здравното осигуряване е да се създадат законодателно условия, в които здравните вноски да се плащат както от всички граждани, така и от държавата чрез съответните трансфери", каза министър Нанев. 

Той изтъкна необходимостта от допълнително здравно осигуряване и разви идеята за здравноосигурителни фондове, които да отговарят на определени условия. Според министъра частните фондове могат за започнат да работят не по-рано от 2011 г.

Обмисля се вариант още от следващата година да се въведе доплащане, което министърът нарече "такса самоучастие". По неговите думи има проучване, което показва, че пациентите са с нагласа да приемат такава такса, стига тя да е регламентирана. Министър Нанев посочи и необходимостта от въвеждането на методика за ценообразуване.

Във връзка с преструктурирането на болниците министърът каза, че се обсъжда идея по международен проект за създаване на т. нар. тип на управление "областен болничен консорциум" - областта да прецени на регионално ниво какво да запази на базата на определени стандарти. Ще се има предвид качеството на кадрите, обезпечеността с техника, ще се прецени и какъв поток от пациенти е имало едно лечебно заведение.

Министърът на здравеопазването Божидар Нанев изтъкна и нуждата от сериозна финансова дисциплина заради бюджетния дефицит.

Източник: bTV

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg