Пласирахме ДЦК с доходност близка на полските еврооблигации

811
Пласирахме ДЦК с доходност близка на полските еврооблигации

© Profit.bg

На проведения на 20 февруари аукцион Министерството на финансите постигна рекордно ниска доходност в петгодишния матуритетен сегмент в левове от 2005 г. насам. Среднопретеглената годишна доходност на аукциона е 3.71%, а предложената за продажба емисия е с оригинален матуритет от 10 години, емитирана през 2007 г. и с приблизителен остатъчен матуритет от 5 години към датата на аукциона. Облигацията се преотваря за първи път от 2007 г., като след този аукцион общият й размер достигна 300 млн. лева.

Номиналната стойност на предложеното за продажба и съответно одобрено количество беше 50 млн. лева.

За сравнение на проведения през месец януари 2012 г. аукцион за продажба на ДЦК в левове с падеж 2017 г., беше регистрирана среднопретеглена годишна доходност в размер на 3.96%.

Доходността на аукциона е под текущата на евровите облигациите със сходен остатъчен матуритет на страни с устойчиви държавни финанси като Словакия (3.78%) и Словения (4.65%), значително под нивото на бързо растяща икономика като Турция (4.83%) и се доближава до доходността на полските еврооблигации (3.57%).

Търсенето превиши двойно предложеното за продажба количество, като в аукциона участва широк спектър инвеститори, като 44% от одобреното количество е закупено от банки, а пенсионните фондове – 33 на сто.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg